HC12214: Omotiverade prishöjningar och bristande konkurrens

Svar på fråga 2024/25:214 Omotiverade prishöjningar och bristande konkurrens

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Svar på fråga 2024/25:214 av Olle Thorell (S)
Omotiverade prishöjningar och bristande konkurrens

Olle Thorell har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta, i samverkan med andra relevanta departement, för att analysera och motverka greedflation samt för att säkerställa att företag inte kan utnyttja bristande konkurrens för att höja sina priser.

Regeringen har bekämpat inflationen, men priserna ligger alltjämt kvar på en högre nivå än tidigare. Vi måste få ner priserna för att värna hushållens ekonomi.

Jag delar helt den bild Olle Thorell målar upp när det gäller vikten av att bekämpa inflation och att arbeta aktivt för att motverka att företagen höjer sina priser för att andra i samma bransch gör det snarare än för att de har några egna faktiska kostnadsökningar. Ett viktigt sätt att motverka inflation och trycka tillbaka omotiverade prisökningar är att vidta åtgärder för att förbättra konkurrensen. Ett högt konkurrenstryck är centralt för att hålla tillbaka prisökningarna, säkerställa ökad produktivitet, långsiktigt konkurrenskraftiga företag och rimliga priser för hushållen. Regeringen arbetar aktivt och brett för att vårda och förbättra konkurrensförutsättningarna på marknader.

Regeringen gav 2023 Konkurrensverket i uppdrag att följa marknadsutvecklingen och analysera konkurrensen i drivmedelssektorn. En slutrapportering av uppdraget ska göras till Regeringskansliet senast 2 december 2024. Vi ser fram emot den rapporteringen.

I en ändring av regleringsbrevet 2023 gav regeringen Konkurrensverket i uppdrag att bl.a. analysera hur priserna har ökat i förhållande till kostnaderna inom dagligvaruhandeln. Parallellt med detta uppdrag gav regeringen även ett liknande uppdrag till Konjunkturinstitutet.

För att öka förutsättningarna för Konkurrensverket att bedriva en effektiv konkurrenstillsyn, särskilt inom branscher där vi ser stora prisökningar, ökade regeringen Konkurrensverkets förvaltningsanslag med 10 miljoner kronor under 2023.

Vidare stärkte regeringen konkurrenstillsynen ytterligare med en permanent satsning på Konkurrensverket med 30 miljoner kronor från och med 2024.

Regeringen har även tillsatt en utredning (dir. 2023:136) för att titta på nya verktyg i konkurrenstillsynen som gör det möjligt att ingripa mot konkurrensproblem som omfattar marknader som helhet och inte bara riktar sig mot förfaranden från enskilda företag. Utredningen ska presentera sitt betänkande senast den 28 februari 2025.

Höga drivmedelspriser pådrivna av en orimlig reduktionsplikt har gått ut över svenska lantbrukare och pressat upp matpriserna. Regeringen har gjort ett strategiskifte som innebära att fokus flyttas från individen till att möjliggöra den gröna omställningen för industrin och transportsektorn. Genom sänkt reduktionsplikt har prisökningarna avtagit och hushållens ekonomi stärkts.

Regeringen arbetar som sagt både aktivt och brett med att främja konkurrensen för att hålla priserna på rimliga nivåer genom uppdrag till berörda myndigheter, genom anslagsförstärkningar och genom översyner av regelverk. Så gör vi det lättare att vara svensk.

 

Stockholm den 23 oktober 2024

 

 

 

Ebba Busch