HC12138: Hesa Fredrik i hela landet
Svar på fråga 2024/25:138 Hesa Fredrik i hela landet
till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)
Svar på fråga 2024/25:138 av Sanna Backeskog (S)
Hesa Fredrik i hela landet
VMA-systemet är av stor betydelse för befolkningsskyddet vid allvarliga hot mot människor, miljö och egendom. Utomhusvarningssystemet är ett mycket robust system för varning och utgör ett viktigt komplement till de övriga kanalerna i systemet. Mot bakgrund av det allvarliga säkerhetspolitiska läget är utomhusvarningssystemets funktion som flyg- och beredskapslarm av särskild betydelse.
Lagen (2023:407) om viktigt meddelande till allmänheten (VMA-lagen) trädde i kraft den 1 januari 2024, bl.a. med förtydliganden om vem som får begära sändning av VMA och hur sändning ska ske. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har ansvar för att samordna och utveckla VMA-systemet i stort samt för att förvalta och utveckla systemet för utomhusvarning. MSB arbetar aktivt med en utbyggnad av systemet.
Kanaler som enligt VMA-lagen ska användas är radio, tv och terminalutrustning (mobiltelefoner). Radio- och tv-kanaler för VMA är Sveriges radios FM-kanaler, SVT, Sveriges utbildningsradio, TV4, Kanal 5 och Kanal 9. Det finns även andra kanaler såsom appar och hemsidor (exempelvis Krisinformation.se, SOS Alarms app 112 och SR Play), där VMA delas utöver i de lagstadgade kanalerna. I reklamradiokanalernas sändningstillstånd anges att de ska förmedla information som är av vikt för allmänheten. Sverige har således flera, kompletterande, kanaler för varning och information till allmänheten för att säkerställa förmågan.
På uppdrag från MSB sköter kommunerna drift och underhåll samt ansvarar för utplaceringen av de ljudsändare som finns i respektive kommun. Ljudsändarna sitter främst i kommuners tätorter, men kan även ha placerats ut på andra ställen.
Det är MSB som beslutar om vilka kommuner som ska ha utomhusvarningssystem. Beslutet fattas utifrån en bedömning av kommunens risk- och hotbild. Om en kommun anser sig behöva utomhusvarningssystem kan kommunen ansöka om detta hos MSB.
Utbyggnad av utomhusvarningssystemet är lånefinansierad verksamhet. I budgetpropositionen för 2024 höjde regeringen MSB:s låneram för att myndigheten skulle kunna göra investeringar för att öka takten i utbyggnaden. Regeringen följer regelbundet upp MSB:s arbete med att utveckla utomhusvarningssystemet och därigenom ytterligare stärka befolkningsskyddet på fler platser i Sverige. Ett starkt befolkningsskydd bidrar till ett starkt civilt försvar, vilket regeringen gör historiskt stora satsningar på som understryker regeringens prioritering av området.
Stockholm den 16 oktober 2024
Carl-Oskar Bohlin