HC1213: Kvotflyktingar
Svar på fråga 2024/25:13 Kvotflyktingar
till Statsrådet Johan Forssell (M)
Svar på fråga 2024/25:13 av Annika Hirvonen (MP)
Kvotflyktingar
Annika Hirvonen har frågat mig om jag och regeringen kommer verka för att ta emot ytterligare 359 personer under 2024.
Sverige har under lång tid tagit ett stort ansvar när det gäller vidarebosättning. Under åren 2015-2022 tog Sverige emot en dryg fjärdedel av EU-ländernas sammanlagda antal kvotflyktingar, och var under samma period den absolut största mottagaren i hela EU av vidarebosatta, såväl totalt sett, som i förhållande till befolkningsmängd. Ansvaret för att ta emot kvotflyktingar kan dock inte vila på endast ett fåtal länder. Fler måste vara med och bidra. Vi är fortsatt ett viktigt vidarebosättningsland med en kvot om 900 platser. Kvinnor, flickor och utsatta grupper som HBTQI-personer ska prioriteras.
För 2023 var Sveriges kvotuttagningar planerade i Irak, Libanon och Uganda. Det kraftigt försämrade säkerhetsläget medförde att uttagen i Irak och Libanon fick ställas in av säkerhetsskäl. Ett mindre uttag kunde i stället genomföras i Jordanien och uttaget i Uganda skedde planenligt, men trots detta var det inte möjligt att realisera kvotmålet.
Riksdagens beslut om statsbudgeten sätter de ekonomiska ramarna för hur många kvotflyktingar som kan tas emot ett enskilt år. För 2024 har Migrationsverket tilldelats finansiering för uttag och överföring av 900 kvotflyktingar. Åtgärder har vidtagits för att en liknande situation som den som uppstod 2023, då kvotmålet inte kunde nås, inte uppstår igen. Genomförandet av överföringsuppdraget pågår och regeringen följer arbetet nära.
Stockholm den 18 september 2024
Johan Forssell