HC121261: Kommunalt inflytande och ersättning vid vattenkraftsutbyggnad
Svar på fråga 2024/25:1261 Kommunalt inflytande och ersättning vid vattenkraftsutbyggnad
till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)
Svar på fråga 2024/25:1261 av Lars Mejern Larsson (S)
Kommunalt inflytande och ersättning vid vattenkraftsutbyggnad
Lars Mejern Larsson har frågat mig om jag och regeringen överväger att införa motsvarande regler som vid vindkraftsutbyggnad – det vill säga kommunalt veto och ekonomisk ersättning till berörda kommuner – även vid ny- eller utbyggnad av vattenkraft.
Det stämmer att vattenkraft inte är föremål för krav på kommunal tillstyrkan enligt dagens regler. Bestämmelsen om kommunal tillstyrkan av vindkraft kom till 2009 i samband med att ändrade krav på detaljplan och bygglov för vindkraftverk infördes i dåvarande plan- och bygglagen. Tidigare prövades tillståndspliktiga vindkraftsanläggningar enligt både miljöbalken och plan- och bygglagen. Prövningarna hanterade dock till stor del samma frågor. Ändringen i dåvarande plan- och bygglagen innebär därför att kravet på bygglov och detaljplan, som kommunen beslutar om, avskaffades för vindkraftsetableringar som tillståndsprövas enligt miljöbalken förutom i områden där det råder stor efterfrågan på mark för bebyggelse eller anläggningar. Någon motsvarande historik av kommunalt inflytande har inte funnits i fråga om vattenkraft. Det finns inte några initiativ hos regeringen eller något pågående utredningsarbete om att införa regler om kommunal tillstyrkan för ny- och utbyggnad av vattenkraft motsvarande de för vindkraft.
Vad gäller frågan om ersättning till kommunerna kan jag konstatera att de åtgärder som utgör regeringens aviserade vindkraftspaket syftar till att förbättra förutsättningarna för en effektiv utbyggnad av landbaserad och kustnära vindkraft. Situationen är inte jämförbar med den för vattenkraften som i det närmaste är fullt utbyggd. Utveckling av befintliga vattenkraftverk kan inte jämföras med uppförandet av ett i många fall stort antal nya vindkraftverk i det relativa närområdet. I vissa län finns det dessutom möjlighet för bland annat kommuner att söka medel ur en särskild fond som vattenkraftsägarna årligen lämnar bidrag till, för att reparera skador eller investera i något som är till nytta för allmänheten.
Med det sagt bevakar regeringen utvecklingen noga.
Stockholm den 1 juli 2025
Ebba Busch