HC121237: Förmågehöjande infrastruktursatsningar för det civila försvaret
Svar på fråga 2024/25:1237 Förmågehöjande infrastruktursatsningar för det civila försvaret
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Svar på fråga 2024/25:1237 av Lena Johansson (S)
Förmågehöjande infrastruktursatsningar för det civila försvaret
Lena Johansson har frågat mig hur jag ser på behovet av skyndsamma infrastruktursatsningar kopplade till det civila försvarets förmågehöjning, såsom förbättrade möjligheter för sjöfarten i Sverige generellt och för Hjulstabron i synnerhet.
I den nu gällande nationella planen för transportinfrastruktur för perioden 2022–2033 ingår en ny- eller ombyggnad av Hjulstabron.
Riksdagen beslutade i december 2024 om en ekonomisk ram på 1 171 miljarder kronor för åtgärder i den statliga transportinfrastrukturen i enlighet med regeringens förslag i infrastrukturpropositionen Vägen till en pålitlig transportinfrastruktur – för att hela Sverige ska fungera (prop. 2024/25:28, bet. 2024/25:TU5, rskr. 2024/25:102).
Regeringen har därefter gett Trafikverket i uppdrag att ta fram ett förslag till en trafikslagsövergripande nationell plan för transportinfrastrukturen för perioden 2026–2037.
I uppdraget anger regeringen att det försämrade säkerhetspolitiska läget och Sveriges medlemskap i Nato ställer nya krav på transportinfrastrukturen. Transportsektorn behöver utveckla och stärka sin förmåga att kunna upprätthålla samhällsviktiga funktioner, både vid olika typer av fredstida kriser och vid höjd beredskap och ytterst i krig.
I propositionen Totalförsvaret 2025–2030 (prop. 2024/25:34) konstaterar regeringen att verksamhet av vikt för totalförsvaret behöver tillmätas större betydelse än tidigare när avvägningar görs mellan olika samhällsintressen.
Trafikverket ska därför beakta totalförsvarets behov av transportinfrastruktur, bl.a. behovet av att upprätthålla samhällsviktiga funktioner inför och under höjd beredskap och ytterst krig samt att möjliggöra militär rörlighet och Natos militära operationer, inklusive värdlandsstöd.
I det syftet ska Trafikverket inhämta synpunkter om totalförsvarets behov från Försvarsmakten, övriga berörda myndigheter i Sverige och i grannländerna. Objekt som inte är transportpolitiskt motiverade utan i huvudsak syftar till att stärka civilt eller militärt försvar måste dock bedömas och finansieras i särskild ordning, dessa objekt ska därför inte ingå i förslaget till nationell plan.
Trafikverkets planförslag ska redovisas till regeringen senast den 30 september 2025.
Stockholm den 17 juni 2025
Andreas Carlson