HC121235: En mer dynamisk arbetsmarknad i Öresundsregionen
Svar på fråga 2024/25:1235 En mer dynamisk arbetsmarknad i Öresundsregionen
till Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L)
Svar på fråga 2024/25:1235 av Erik Hellsborn (SD)
En mer dynamisk arbetsmarknad i Öresundsregionen
Erik Hellsborn har frågat mig hur jag och regeringen ser på den problematik som han beskriver kopplad till arbetsmarknaden i Öresundsregionen, och vad vi är beredda att göra för att lösa dessa problem.
Jag vill först och främst inleda med att understryka vikten av att värna den gemensamma nordiska arbetsmarknaden som funnits sedan 1954. Det ska vara enkelt att leva, studera, arbeta och driva företag i hela Norden och över gränserna. Den nordiska arbetsmarknaden är på många sätt välintegrerad. Att arbeta på andra sidan gränsen är för många människor naturligt. Samtidigt ligger Norden under det europeiska snittet vad gäller just gränspendling. För att vi gemensamt ska leva upp till vår målsättning och ta tillvara den potential som en fullt ut integrerad region erbjuder behöver vi öka takten i arbetet med att undanröja olika gränshinder. Under det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet 2024 arbetade regeringen aktivt för detta i berörda ministerrådskonstellationer och i Gränshinderrådet.
Som en del av det svenska ordförandeskapet 2024 arrangerades en konferens i Malmö för att uppmärksamma 70 år av en gemensam nordisk arbetsmarknad. Ljuset riktades mot vad den gemensamma arbetsmarknaden har betytt för Norden, men framför allt på vad som behöver vidareutvecklas för att säkerställa ökad gränsöverskridande arbetskraftsmobilitet samt ta itu med gemensamma utmaningar som kompetensbrist och matchning. Här lyftes även särskilda utmaningar för Öresundsregionen fram.
För att få fler att jobba över gränserna i Öresund har under senare år flera gemensamma jobbmässor arrangerats av olika aktörer i regionen, bl.a. Arbetsförmedlingen, Styrelsen för arbetskraft och rekrytering, Greater Copenhagen, Öresunddirekt, Malmö stad, Köpenhamns kommun, Helsingborgs stad och Helsingörs kommun. Under jobbmässorna har danska och svenska arbetsgivare fått möjlighet att träffa arbetssökanden från hela regionen.
Öresundsregionen är en motor för svensk och dansk tillväxt. Varje dag korsar tiotusentals pendlare Öresund och bidrar med viktig nyckelkompetens för både Sverige och Danmark. Därför är det viktigt att Öresundsregionen också har en väl fungerande arbetsmarknad. Förra året undertecknade Sverige och Danmark ett nytt Öresundsavtal som trädde i kraft i januari i år. Det nya avtalet kommer att innebära stora förbättringar för både gränspendlare och deras arbetsgivare och skapa en bättre arbetsmarknad i Öresund. Det nya avtalet kommer dessutom göra det mer attraktivt att gränspendla, då det blir enklare för danska arbetsgivare att anställa pendlare från Sverige och smidigare för pendlare att arbeta hemifrån.
Vad gäller möjligheterna att annonsera efter arbetskraft respektive söka arbete över landsgränserna finns redan idag många möjligheter till detta, både via Arbetsförmedlingens plattform Platsbanken och andra svenska jobbförmedlingstjänster, i Danmark via statliga Jobcenter samt via EURES (EURopean Employment Services). Gemensamt för Platsbanken, Jobcenter och EURES är att arbetsgivare kan välja att skriva annonserna på det nationella språket eller på engelska. Hur arbetsgivare och arbetssökande kan annonsera eller göra sökningar i Platsbanken är i första hand en fråga för Arbetsförmedlingen, och jag förutsätter att myndigheten kontinuerligt överväger hur Platsbanken kan utvecklas.
Vad gäller frågan om att söka jobb utomlands så är det arbetslöshetskassan som prövar och beslutar om de sökande uppfyller de villkor som krävs för att ha rätt till arbetslöshetsersättning. Den prövningen görs utifrån gällande regelverk och utifrån omständigheterna i det enskilda fallet.
Stockholm den 18 juni 2025
Mats Persson