HC121234: En demokratisk förvaltningspolitik
Svar på fråga 2024/25:1234 En demokratisk förvaltningspolitik
till Statsrådet Erik Slottner (KD)
Svar på fråga 2024/25:1234 av Sanna Backeskog (S)
En demokratisk förvaltningspolitik
Sanna Backeskog har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta åtgärder för att värna demokratin och svensk förvaltningspolitik.
Regeringen bedriver ett aktivt arbete för att den offentliga förvaltningen ska ha den förmåga som krävs för att hantera de utmaningar som finns i vårt samhälle. Det förtjänar i det sammanhanget att framhållas att den offentliga makten utövas under lagarna, att var och en gentemot det allmänna är tillförsäkrad yttrandefrihet, att all myndighetsutövning ska ske sakligt och opartiskt samt att den kommunala självstyrelsen utgör en grundläggande princip i den svenska demokratin.
Den förvaltningspolitiska propositionens inriktning är fortfarande relevant, och den är vägledande för regeringens arbete. Låt mig därutöver ge några exempel på åtgärder som denna regering har vidtagit.
Regeringen har beslutat om en ny handlingsplan mot korruption och otillåten påverkan. Handlingsplanen innehåller åtgärder för att stärka motståndskraften och värna den höga integritet som kännetecknar svensk offentlig förvaltning. För att stärka det korruptionsförebyggande arbetet inom de statliga myndigheterna beslutade regeringen också nyligen om en ändring i myndighetsförordningen.
Vidare har riksdagen nyligen antagit regeringens förslag som syftar till att stärka skyddet mot hot och våld för vissa förtroendevalda i kommuner och regioner. Hot och våld mot förtroendevalda är systemhotande och riskerar i förlängningen att underlätta för kriminell verksamhet och undergräva demokratin.
De statsanställdas kompetens och förmåga att hantera ofta mycket komplexa frågor är grunden för en välfungerande statsförvaltning. Statskontoret har en viktig uppgift att arbeta för en god förvaltningskultur, och regeringen har nyligen givit myndigheten i uppdrag att ta fram och tillhandahålla en webbaserad utbildning om otillåten påverkan i den offentliga förvaltningen.
Jag vill också nämna betydelsen av att regeringen har fullgoda underlag för de beslut som regeringen fattar. Regeringen har beslutat om en ny konsekvensförordning för att stärka arbetet med konsekvensutredningar.
Den offentliga förvaltningens förmåga och utveckling är avgörande för en god samhällsutveckling. Jag ser fram emot att tillsammans med regeringen återkomma med fler åtgärder för att bidra till att myndigheterna kan utföra sina uppgifter på ett rättssäkert och effektivt sätt.
Stockholm den 18 juni 2025
Erik Slottner