HC121219: Patientsäkerhet
Svar på fråga 2024/25:1219 Patientsäkerhet
till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)
Svar på fråga 2024/25:1219 av Samuel Gonzalez Westling (V)
Patientsäkerhet
Samuel Gonzalez Westling har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta med anledning av riskerna för patientsäkerheten i Gävleborg.
Jag vill börja med att tacka Samuel Gonzalez Westling för frågan och för hans engagemang i patientsäkerhetsfrågan. Jag blir bekymrad när jag får höra om de risker som beskrivs. Att hälso- och sjukvårdspersonal slår larm om bristande patientsäkerhet, hög arbetsbelastning och etisk stress ska tas på allvar. Personalens röst är avgörande för att upprätthålla en trygg, säker och fungerande hälso- och sjukvård.
Införandet av nya journalsystem behöver föregås av en noggrann risk- och konsekvensanalys. Det är sjukvårdshuvudmännen, med direktvalda politiker på kommun- och regionnivå med beskattningsrätt, som ansvarar för att tillhandahålla god hälso- och sjukvård i enlighet med bestämmelserna i hälso- och sjukvårdslagen (2017:30). Av patientsäkerhetslagen (2010:659) framgår att vårdgivaren ska planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sätt som leder till att kravet på god vård upprätthålls, samt att vårdgivaren ska vidta de åtgärder som behövs för att förebygga att patienter drabbas av vårdskador. Ansvaret omfattar även att fortlöpande bedöma om det finns risk för att händelser skulle kunna inträffa som kan medföra brister i verksamhetens kvalitet (SOSFS 2011:9). Gällande ansvaret som arbetsgivare så ska vårdgivaren se till att programvara och system är lämpligt utformade med hänsyn till arbetsuppgiftens krav (AFS 2023:11).
Det är också viktigt att dimensionera kompetensförsörjningen på ett patientsäkert sätt så att man använder rätt kompetens på rätt plats. Medicinska sekreterare har en viktig roll i vårdkedjan. Även här är det vårdgivarens ansvar att säkerställa att medicinska sekreterare anställs i den omfattning som behövs för att säkerställa patientsäkerheten.
Regeringen har på nationell nivå gett Socialstyrelsen i uppdrag att, inom ramen för sitt ansvarsområde och det pågående arbetet med den nationella handlingsplanen för patientsäkerhet, fortsätta, samordna och förstärka det nationella arbetet på patientsäkerhetsområdet (S2024/02156). Myndigheten har nyligen uppdaterat den nationella handlingsplanen så att kommuner, regioner och vårdgivare genom att utforma egna handlingsplaner kan fastställa prioriteringar och mål för sitt arbete med patientsäkerhet. Av planen framgår bl.a. att vårdgivare når en god riskhantering och beredskap genom att analysera risker och skapa beredskap för störningar i bl.a. IT-miljön.
Stockholm den 4 juni 2025
Acko Ankarberg Johansson