HC121200: Huvudmannaskap för och finansiering av ST-utbildningen i arbetsmedicin
Svar på fråga 2024/25:1200 Huvudmannaskap för och finansiering av ST-utbildningen i arbetsmedicin
till Statsrådet Nina Larsson (L)
Svar på fråga 2024/25:1200 av Johanna Haraldsson (S)
Huvudmannaskap för och finansiering av ST-utbildningen i arbetsmedicin
Johanna Haraldsson har frågat jämställdhets- och arbetslivsministern när hon och regeringen avser att fatta beslut om huvudmannaskap för och finansiering av ST-utbildningen i arbetsmedicin, i syfte att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen av företagsläkare i Sverige.
Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Jag vill inleda med att tacka Johanna Haraldsson för frågan och för hennes engagemang i företagshälsovården.
En förutsättning för företagshälsovårdens arbete är en robust kompetensförsörjning av läkare med specialistutbildning inom arbetsmedicin. Specialisttjänstgöring (ST) sker i dag huvudsakligen via tilläggsspecialisering inom arbetsmedicin, genom företagshälsovården som ansvarar för att uppfylla kraven enligt rådande föreskrift. I dagsläget finns, som Karolinska Institutet konstaterar i sitt svar till regeringen, inte någon särskild huvudman med ett utpekat ansvar att sörja för möjligheten att verkställa alla steg fram till specialistkompetensbevis inom arbetsmedicin.
Regeringen har tagit flera initiativ för att stärka det hälsofrämjande och förebyggande arbete som företagshälsovården utför. Som Johanna Haraldsson själv nämner har regeringen gett Karolinska Institutet i uppdrag att förbereda inordnandet av den del av Myndigheten för arbetsmiljökunskaps (Mynaks) uppgift att följa och främja företagshälsovården som avser kompetensförsörjning i myndigheten fr.o.m. den 1 januari 2026 (A2025/00104). För att underlätta för arbetsgivare att ta sitt rehabiliteringsansvar och ta tillvara företagshälsovårdens expertresurser har bidraget för arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd utvecklats. Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket har vidare fått i uppdrag av regeringen att utveckla sin samverkan och tillsyn av arbetsgivares arbetsmiljö- och rehabiliteringsansvar (S2024/02157 respektive A2024/01446). För detta uppdrag tillfördes myndigheterna 5 miljoner kronor från och med 2025. Regeringen har även gett en utredare i uppdrag att ta fram ett förslag till en ny arbetsmiljöstrategi för perioden 2026–2030 (dir. 2024:56).
Stockholm den 4 juni 2025
Acko Ankarberg Johansson