HC121165: Säsongsanställda och Sveriges livsmedelsproduktion
Svar på fråga 2024/25:1165 Säsongsanställda och Sveriges livsmedelsproduktion
till Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L)
Svar på frågorna 2024/25:1165 och 2024/25:1166 av Heléne Björklund (S)
Säsongsanställda och Sveriges livsmedelsproduktion respektive
Svensk livsmedelsförsörjning och säsongsanställda
Heléne Björklund har frågat mig om jag har övervägt att utöka tiden för säsongsanställning från sex till nio månader i linje med vissa andra EU-länder.
Heléne Björklund har frågat arbetsmarknads- och integrationsministern hur han och regeringen ser på möjligheten att införa ett ”erkänd arbetsgivare”-system i Sverige, där företag med god historik kan få förenklad hantering vid rekrytering av säsongsarbetskraft, och om han avser att verka för ett snabbspår för arbetstillstånd för säsongsarbete inom bär- och lantbruksnäringen, med garanterade handläggningstider och förenklad process.
Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan, och jag har valt att besvara båda frågorna samlat.
Jag delar inställningen att arbetsgivare som rekryterar arbetskraft som Sverige behöver ska kunna förlita sig på förutsägbara handläggningstider. De krav som ställs handlar i grunden om att skydda arbetskraftsinvandrare mot missbruk och se till så att alla anställda i Sverige har goda villkor.
I betänkandet Nya regler för arbetskraftsinvandring m.m. (SOU 2024:15) föreslås att den sammanlagda tiden för ett eller flera tillstånd för säsongsarbete utökas från sex till nio månader under ett år. Förslaget bereds för närvarande inom Regeringskansliet.
I januari 2024 ersatte Migrationsverket sitt tidigare snabbspår för vissa arbetsgivare, det så kallade certifieringssystemet, med en ny modell som ska säkerställa snabb hantering för högkvalificerad arbetskraft. Detta eftersom verket gjorde bedömningen att systemet inte längre var ändamålsenligt och att det förelåg risk att mindre seriösa aktörer utnyttjade systemet. Den nya modellen syftar också till att korta handläggningstiden för samtliga arbetsmarknadsärenden. Migrationsverket har redovisat att den nya modellen har lett till förkortade handläggningstider inte bara för högkvalificerade arbetstagare utan även för andra grupper.
Regeringen har i regleringsbrevet för budgetåret 2025 avseende Migrationsverket gett myndigheten i uppdrag att främja utländsk arbetskraft som är viktig för Sveriges konkurrenskraft. Åtgärderna ska bidra till snabba och smidiga tillståndsprocesser samt en god service till arbetsgivare.
Stockholm den 21 maj 2025
Johan Forssell