HC121142: Klimakteriefrågor som ett nationellt samhällsuppdrag
Svar på fråga 2024/25:1142 Klimakteriefrågor som ett nationellt samhällsuppdrag
till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)
Svar på fråga 2024/25:1142 av Lars Mejern Larsson (S)
Klimakteriefrågor som ett nationellt samhällsuppdrag
Lars Mejern Larsson har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att göra klimakteriefrågor till ett nationellt samhällsuppdrag för att öka kunskapen, minska tabun och säkerställa att kvinnor får det stöd de behöver i arbetslivet.
Kvinnors hälsa och rättigheter har stor betydelse för kvinnors fysiska, psykiska och sociala välbefinnande. Att öka kunskapen om klimakteriet är viktigt för att kvinnor ska få det stöd de behöver. ”Nationellt samhällsuppdrag” är inte en benämning som finns och det är därför otydligt vad frågeställaren avser med detta.
Regeringen har genomfört insatser för att stärka vården vid klimakteriebesvär genom överenskommelser med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), uppdrag till myndigheter och genom en satsning på forskning om kvinnors hälsa och sjukdomar i Forsknings- och innovationspropositionen 2024 (prop. 2024/25:60).
Regeringen har även gett Socialstyrelsen i uppdrag att nationellt samordna, stödja och följa upp förlossningsvården, flickors och kvinnors hälsa och vård för sexuellt våldsutsatta (S2025/00314). Uppdraget innebär bl.a. att Socialstyrelsen ska arbeta långsiktigt för att stärka och utveckla hälso- och sjukvården för flickors och kvinnors hälsa. Inom ramen för uppdraget att genomföra insatser för en jämlik hälso- och sjukvård med fokus på sjukdomar som främst drabbar kvinnor och flickor (S2023/00969) tar Socialstyrelsen fram ett nationellt kunskapsstöd för vård vid klimakteriebesvär. Socialstyrelsen planerar att publicera kunskapsstödet under hösten 2025.
Som jag har framfört tidigare (se svar på skriftlig fråga 2023/24:539) ska kvinnor och män ha samma möjligheter och villkor i arbetslivet och alla har rätt till en sund och säker arbetsmiljö. Regeringen har en hög ambitionsnivå för arbetsmiljöpolitiken för att möta olika utmaningar i arbetslivet. En sådan utmaning är att alla, såväl kvinnor som män, ska orka, kunna och vilja arbeta ett helt arbetsliv.
För 2025 avsätter regeringen 1,6 miljarder kronor för området förlossningsvård och kvinnors hälsa. Inom ramen för satsningen på förlossningsvård och kvinnors hälsa har staten ingått en överenskommelse med SKR som bl.a. innebär att regionerna ska genomföra insatser för att utveckla och anpassa vården för flickors och kvinnors behov. Medel får bl.a. användas för att skapa tydliga vårdkedjor och remissvägar för olika prioriterade tillstånd och sjukdomar som främst drabbar flickor och kvinnor, t.ex. klimakteriebesvär.
Regeringen gör avsevärda insatser inom området utifrån de förutsättningar som finns när det är regionerna som ansvarar för hälso- och sjukvården.
Stockholm den 14 maj 2025
Acko Ankarberg Johansson