HC121128: Svenska industriintressen vid utfasning av fri tilldelning av utsläppsrätter
Svar på fråga 2024/25:1128 Svenska industriintressen vid utfasning av fri tilldelning av utsläppsrätter
till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)
Svar på fråga 2024/25:1128 av Rickard Nordin (C) Svenska industriintressen vid utfasning av fri tilldelning av utsläppsrätter
Rickard Nordin har frågat mig hur jag avser att säkerställa att svenska industriintressen, särskilt inom skogsindustrin, värnas i samband med utfasningen av fri tilldelning av utsläppsrätter och införandet av CBAM så att företag som redan genomfört grön omställning inte missgynnas konkurrensmässigt.
EU ETS, EU:s utsläppshandelssystem, har funnits sedan 2005 och omfattar i dag ca 10 500 anläggningar och flygoperatörer som tillsammans står för cirka 40 procent av EU:s växthusgasutsläpp. Utifrån det nuvarande regelverket styr handelssystemet mot att minska utsläppen inom EU ETS med 43 procent till 2030 jämfört med 2005.
Regeringen ser positivt på användningen av utsläppshandel för att kostnadseffektivt minska växthusgasutsläppen. Ett tydligt och förutsägbart system och ramverk skapar förutsättningar för konkurrenskraft och investeringar och snabbar på klimatomställningen i EU. Systemet ska vara praktiskt genomförbart med en rimlig administrativ börda för företag och myndigheter, samtidigt som oönskade effekter för de sektorer som i dag ingår i EU ETS undviks.
CBAM, Gränsjusteringsmekanismen för koldioxid, ska fungera som skydd mot koldioxidläckage för verksamheter som omfattas av EU ETS. Koldioxidläckage uppstår om företag inom EU på grund av ökade kostnader till följd av klimatpolitiska regleringar flyttar produktionen av varor till länder utanför EU, eller importerar varor från dessa länder som ersättning för likvärdiga men mindre utsläppsintensiva produkter tillverkade inom EU. CBAM omfattar i ett första skede import av järn- och stål, aluminium, cement, gödselmedel, el och vätgas. Företag inom skogsindustrin påverkas när de importerar CBAM-varor. Just nu förhandlas ett lagförslag som ska förenkla och förstärka CBAM, det kommer att innebära förenklingar för alla företag som importerar CBAM-varor. Framgent kommer diskussioner om att utvidga mekanismen till fler sektorer och nedströms värdekedjan, utpekade sektorer i dessa diskussioner är kemi- och plastindustrin. Kommissionen har aviserat att lagförslag om detta kommer nästa år. För att bedriva en effektiv klimatpolitik är det angeläget att motverka risken för koldioxidläckage. Det är därför viktigt att CBAM är en verkningsfull mekanism samtidigt som den administrativa bördan för företagen hålls så låg som möjligt. Regeringen analyserar därför frågorna löpande och är aktiv och konstruktiv i arbetet med att säkerställa att CBAM blir ett verkningsfullt styrmedel.
I det reviderade utsläppshandelsdirektivet (direktiv (EU) 2023/959) infördes regeln om att anläggningar vars bränsleanvändning består till mer än 95 procent av biomassa inte längre ska ingå i EU ETS från och med 2026. I förhandlingarna om det reviderade direktivet var Sverige emot att införa 95-procentsregeln, med motiveringen att det är olyckligt att 95-procentregeln missgynnar konkurrenskraften hos företag som redan genomfört grön omställning. Regeringen har mottagit två hemställan från Skogsindustrierna som bereds i Regeringskansliet.
Regeringen följer noga hur konkurrenskraften hos den svenska skogsindustrin kan komma att påverkas i det pågående arbetet med EU ETS och kommer aktivt verka för konkurrenskraftiga regelverk.
Stockholm den 7 maj 2025
Ebba Busch