HC121098: Svensk-amerikanska forskningsprojekt
Svar på fråga 2024/25:1098 Svensk-amerikanska forskningsprojekt
till Utbildningsminister Johan Pehrson (L)
Svar på fråga 2024/25:1098 av Anders Ådahl (C)
Svensk-amerikanska forskningsprojekt
Anders Ådahl har frågat mig hur jag och regeringen avser att agera för att säkra svenska forskningsprojekt och minska osäkerheten i forskningssektorn mot bakgrund av den amerikanska administrationens politik.
Jag och regeringen har agerat på ett flertal sätt för att säkra svenska forskningsprojekt och minska osäkerheten i forskningssektorn.
Vid rekrytering av studenter och forskare är det en viktig konkurrensfördel att kunna visa att Sverige är ett land som satsar på forskning.
Regeringen har lagt fram en historiskt stor forsknings- och innovationsproposition (prop. 2024/25:60). I propositionen aviseras långsiktiga satsningar där permanenta medel beräknas som skapar förutsägbarhet både för universiteten och för de forskare som vill komma till Sverige. Till exempel presenterar regeringen en satsning för att lärosäten ska kunna göra strategiska rekryteringar av unga talanger, en satsning som fullt utbyggd är på nästan en halv miljard kronor per år. Regeringen arbetar nu för att se till att åtgärderna kommer på plats.
Regeringen vill stärka talangattraktionen till Sverige överlag, inte bara från USA och inte bara i fråga om forskare.
Akademisk frihet är en betydande konkurrensfördel och stödet till forskare och lärare behöver stärkas. Regeringens bedömning är att det behövs en översyn av dagens regelverk med målet att säkerställa att det ger tillräckligt skydd av forskares och lärares individuella akademiska frihet. Som en åtgärd har regeringen nyligen tillsatt en utredning om stärkt akademisk frihet.
Regeringen har även tillsatt en utredning som utrett hur migrationsreglerna för studenter och forskare kan förbättras. Remitteringen avslutades i slutet av mars och beredning pågår inom Regeringskansliet.
Regeringen har också gett Vetenskapsrådet i uppdrag att samlat publicera och kommunicera information om svenskt stöd till forskare verksamma utanför Europa.
Frågan om hur tillgången till forskningsdata och annan forskningsinfrastruktur påverkas av utvecklingen i USA diskuteras på nordisk nivå och inom EU. Det finns behov att följa upp utvecklingen för att få en samlad bild.
Stockholm den 7 maj 2025
Johan Pehrson