HC121071: Åtgärder mot ökande psykisk ohälsa och självskadebeteende bland unga
Svar på fråga 2024/25:1071 Åtgärder mot ökande psykisk ohälsa och självskadebeteende bland unga
till Socialminister Jakob Forssmed (KD)
Svar på fråga 2024/25:1071 av Serkan Köse (S)
Åtgärder mot ökande psykisk ohälsa och självskadebeteende bland unga
Serkan Köse har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att motverka den ökande psykiska ohälsan och det omfattande självskadebeteendet bland unga.
Den ökande psykiska ohälsan, särskilt bland barn och unga, är något som jag och regeringen tar på största allvar. Jag vill än en gång betona regeringens målmedvetenhet i arbetet för att motverka detta allvarliga samhällsproblem.
I den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention (skr. 2024/25:77) som regeringen presenterade i början av året uppmärksammas satsningar för barn och ungas psykiska hälsa specifikt. Detta med syftet att engagera alla aktörer i arbetet för att främja psykiskt välmående och förebygga psykisk ohälsa bland barn och unga.
Regeringens satsningar inom området psykisk hälsa är nu rekordhöga, med ett särskilt fokus på att stödja barn och unga. I budgetpropositionen för 2025 satsar regeringen en miljard kronor per år 2025–2027 på ökad tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatri (BUP). Enligt överenskommelse (S2025/00394) som beslutades mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ska medlen fördelas till regioner för genomförandet av insatser för att korta väntetiderna till BUP. Vidare har staten i början av året ingått en överenskommelse med SKR om strategiska insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention (S2025/00155). En halv miljard kronor riktas till regionerna samt till regioner och kommuner gemensamt i syfte att bl.a. skapa förutsättningar för ett utvecklat främjade och förebyggande arbete med särskilt fokus på barn och unga och stärkta insatser till personer med komplexa behov, inbegripet samsjuklighet, psykiatrisk heldygnsvård, tvångsvård och rättspsykiatrisk vård. Bland de andra insatser som ingår i budgetpropositionen för 2025 kan de 400 miljoner kronor för att förbättra det akutpsykiatriska omhändertagandet och suicidförebyggande arbetet nämnas.
Som framgår av den nyligen presenterade vårändringsbudgeten (prop. 2024/25:99) är psykisk hälsa fortsatt högt prioriterat av regeringen. I vårändringsbudgeten satsar regeringen totalt 550 miljoner kronor på psykiatrin, varav 50 miljoner på att avlasta och korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin. Den pågående satsningen för att öka tillgängligheten och korta vårdköerna till barn- och ungdomspsykiatrin förstärks genom att bland annat främja övergång till andra vårdformer med mer tillgänglig kapacitet. Satsningen möjliggör för regionerna att öka remitteringen till högspecialiserad vård med ätstörningsproblematik, i syfte att minska trycket och korta köerna till på BUP. På så sätt kan barn- och ungdomspsykiatrin i landets regioner avlastas och den högspecialiserade vården komma till användning. Vidare avser regeringen att fortsatt prioritera insatser för unga med självskadebeteende med särskilt fokus på ätstörningar. Regeringen avser därför att återkomma med förslag på åtgärder för regionerna inom ramen för överenskommelsen om tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatri med specifik inriktning mot ätstörningsvården.
Jag vill avslutningsvis nämna att regeringen gett en särskild utredare i uppdrag att bl.a. analysera och föreslå hur elevhälsan kan stärkas i syfte att bättre tillgodose elevernas behov, och att se över regleringen av stödinsatser i skolan (dir. 2024:30).
Jag bedömer att regeringens engagemang att ta itu med den ökande psykiska ohälsan och det omfattande självskadebeteendet bland unga är tydligt. För att uppnå verklig förändring krävs dock att samtliga aktörer i samhället som kan påverka utvecklingen tar frågan på lika stort allvar som regeringen gör.
Stockholm den 23 april 2025
Jakob Forssmed