HC121036: Nedskärningarna i folkhögskolan och följderna för unga med funktionsnedsättning
Svar på fråga 2024/25:1036 Nedskärningarna i folkhögskolan och följderna för unga med funktionsnedsättning
till Utbildningsminister Johan Pehrson (L)
Svar på fråga 2024/25:1036 av Nadja Awad (V)
Nedskärningarna i folkhögskolan och följderna för unga med funktionsnedsättning
Nadja Awad har frågat mig om vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att säkerställa att folkhögskolorna kan erbjuda deltagare med funktionsnedsättning den utbildning de behöver.
Till att börja med vill jag vara tydlig med att jag ser folkbildningen som en viktig kraft i samhället och för vår demokrati. Det mål som riksdagen fastställt för folkbildningen är att den ska ge alla möjlighet att tillsammans med andra öka sin kunskap och bildning för personlig utveckling och delaktighet i samhället.
Viktiga målgrupper för folkbildningen är bland annat personer som är nya i Sverige, andra utrikes födda och personer med funktionsnedsättning. Dessa målgrupper har ökat bland folkhögskolans deltagare under en längre tid.
Det statliga stödet till folkbildningen uppgår i år till ca 1,6 miljarder kronor i statsbidrag till studieförbund och ca 2,4 miljarder kronor i statsbidrag till folkhögskolor. Sammanlagt handlar det om dryga 4 miljarder kronor i statsbidrag till folkbildningens verksamheter. Det är alltså ett omfattande statligt stöd som möjliggör mycket viktig bildningsverksamhet runt om i landet.
Folkbildningens olika verksamheter ger en mångfald av människor ökade möjligheter att påverka sin livssituation för etablering i samhället och på arbetsmarknaden.
Genom utbildning på folkhögskola förbättras individernas möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden och för många personer med funktionsnedsättning är folkhögskolan en viktig utbildningsform. Vi vet att utbildning för denna målgrupp är resurskrävande. I budgetpropositionen för 2024 (prop. 2023/24:1) förstärkte regeringen statsbidraget till folkhögskolorna med 100 miljoner kronor. Denna nivå beräknas bestå permanent. Vidare föreslog regeringen i budgetpropositionen för 2025 (prop. 2024/25:1) att det särskilda utbildningsstödet som ska underlätta studier på folkhögskola för personer med funktionsnedsättning skulle ökas med 25 miljoner kronor för 2025, och beräknade även en ökning med 30 miljoner kronor per år 2026 och 2027.
Stockholm den 16 april 2025
Johan Pehrson