HC121035: Genomförandet av EU:s cykeldeklaration
Svar på fråga 2024/25:1035 Genomförandet av EU:s cykeldeklaration
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Svar på fråga 2024/25:1035 av Linus Lakso (MP)
Genomförandet av EU:s cykeldeklaration
Linus Lakso har frågat mig om vilka initiativ och konkreta åtgärder som jag och regeringen har vidtagit och planerar att vidta för att Sverige ska genomföra den europeiska cykeldeklarationen.
Det är den dagliga cyklingen i och kring tätorter som har störst potential att öka. Det cykelvägnät som kommunerna är väghållare för är avsevärt större än den andel av nätet som staten svarar för. Cykelinfrastruktur i Sverige är därför i hög grad en kommunal och regional fråga. Regeringen har därför i regleringsbrevet för budgetåret 2025 gett Trafikverket i uppdrag att stärka samverkan med relevanta aktörer kring förutsättningarna för aktiva transporter såsom cykling eller gång, genom t.ex. vägledningar och stödja motsvarande arbete i regioner och kommuner.
Regeringen gav dessutom den 20 mars Trafikverket i uppdrag att ta fram förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen och en möjlighet för länsplaneupprättarna att ta fram länsplaner för regional transportinfrastruktur. Regeringen ökade de preliminära planeringsramarna för länsplanerna med 20 procent jämfört med nu gällande ramar. Det är en betydligt mer kraftfull ökning jämfört med den förra nationella planen, då den procentuella ökningen var 8 procent. Från länsplanerna kan statlig medfinansiering av kommunala åtgärder ske, exempelvis för kommunala gång- och cykelvägar.
Den europeiska förklaringen om cykling framhåller att cykling är ett viktigt transportmedel. Samtidigt är förklaringen inte rättsligt bindande och påverkar inte fördelningen av befogenheten mellan unionen och dess medlemsstater. Den påverkar heller inte olika administrativa nivåers ansvar och befogenheter inom medlemsstaten.
Jag kan konstatera att det över lag redan i dag finns goda förutsättningar för främjande och utveckling av cykling. Samtidigt behöver samhällsplaneringen beakta förutsättningar för god trafikplanering och främjande av gång och cykel som kan bidra till ökad vardagsrörelse och därmed till en bättre hälsa hos befolkningen, vilket även beskrivs i den nya strategin för levande och trygga städer.
Stockholm den 16 april 2025
Andreas Carlson