HC121001: Säkerställande av de nationella riktlinjerna för induktion
Svar på fråga 2024/25:1001 Säkerställande av de nationella riktlinjerna för induktion
till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)
Svar på fråga 2024/25:1001 av Anders W Jonsson (C)
Säkerställande av de nationella riktlinjerna för induktion
Anders W Jonsson har frågat mig vad jag avser att göra för att säkerställa att de nationella riktlinjerna för induktion följs på ett systematiskt sätt för att blivande föräldrar ska få rätt stöd och information oavsett var de bor.
Det finns fortsatta utmaningar när det gäller tillgänglig, jämlik och personcentrerad vård, bl.a. finns det väsentliga skillnader i processer och resultat mellan regioner och förlossningskliniker.
Regeringen har, för statens räkning, ingått en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om en personcentrerad, tillgänglig och jämlik mödrahälsovård och förlossningsvård samt förstärkta insatser för kvinnors hälsa 2025 (S2024/02233). För överenskommelsen för 2025 avsätts drygt 1,5 miljarder kronor.
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att långsiktigt arbeta för att stärka och utveckla mödrahälsovården, förlossningsvården samt hälso- och sjukvården för flickors och kvinnors hälsa samt vården för personer som har utsatts för sexuellt våld (S2025/00314). Socialstyrelsen ska ansvara för nationell samordning, stöd och uppföljning inom bl.a. mödrahälsovården och förlossningsvården. I uppdraget ingår att systematiskt följa upp mödrahälsovården och förlossningsvården, hälso- och sjukvården för att främja flickors och kvinnors hälsa och vården för personer som har utsatts för sexuellt våld ur ett jämlikhetsperspektiv.
Vidare har Statens beredning för medicinsk och social utvärdering i uppdrag att ta fram kunskapsunderlag inom området kvinnohälsa (S2022/04810) och Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har i uppdrag att följa upp satsningen och analysera utvecklingen på området flickor och kvinnors hälsa inbegripet förlossningsvård (S2023/02001).
I sammanhanget vill jag även nämna den gemensamma inriktningen för en sammanhållen och ändamålsenlig kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården som regeringen och SKR har kommit överens om. Den gemensamma inriktningen syftar bl.a. till att bidra till en jämlik och kunskapsbaserad vård genom ett tydligare fokus på implementering av aktuell kunskap.
Stockholm den 16 april 2025
Acko Ankarberg Johansson