HC11987: Marknadskontroll och tillsyn
Fråga 2024/25:987 Marknadskontroll och tillsyn
av Janine Alm Ericson (MP)
till Statsrådet Benjamin Dousa (M)
Den inre marknaden är en av EU:s främsta tillgångar. Genom den fria rörligheten, gemensamma produktregler och lika konkurrensvillkor har EU:s inre marknad bidragit till en marknadsintegration och liberalisering av handeln som i dag är helt avgörande för en internationellt konkurrenskraftig industri i Sverige.
En av styrkorna i EU:s produktregler är att tillverkarna själva tillåts försäkra att produkterna är säkra. Detta leder till en väsentligt lägre administrativ börda för företagen. Men denna styrka är också dess svaghet; fusk kan förekomma. För att motverka detta behövs marknadskontroll där myndigheter tar stickprov för att säkerställa att produkterna uppfyller kraven.
Svensk teknikindustri tillverkar produkter av världsledande kvalitet och investerar stora summor på regelefterlevnad och säkra produkter. Samtidigt kan bristfälliga produkter tas in på marknaden från länder utanför EU, där tillverkarna mer eller mindre struntar i produktsäkerheten och därigenom sänker sina kostnader. Detta leder till att farliga produkter kan finnas på marknaden och till en snedvriden konkurrens som påverkar våra svenska företag negativt. Därför är det avgörande att de myndigheter som har i uppdrag att kontrollera produkterna har förutsättningar till ett aktivt tillsynsarbete.
Enligt EU:s regler ska varje medlemsstat se till att myndigheterna har de resurser och den kompetens som behövs för att bedriva en effektiv marknadskontroll. Många svenska myndigheter har ofta marknadskontroll som en liten del av sitt uppdrag, vilket gör att det sällan prioriteras högt. För att bedöma om resurserna är tillräckliga och hur de utvecklas över tid behöver medlen avsatta till marknadskontroll redovisas på ett enhetligt sätt. Det görs inte i dag.
I dagsläget varierar redovisningen kraftigt mellan de svenska marknadskontrollmyndigheterna. Elsäkerhetsverket, en av femton marknadskontrollmyndigheter, redovisar utförligt i sin årsredovisning hur mycket de avsätter för marknadskontroll. Andra marknadskontrollmyndigheter nämner inga siffror alls i sina årsredovisningar.
Mot bakgrund av ovanstående önskas statsrådet Benjamin Dousa svara på följande fråga:
Avser statsrådet att agera för att marknadskontrollmyndigheterna ska redovisa sitt arbete med marknadskontroll på ett enhetligt sätt i årsredovisningen så att det går att säkerställa att svenska marknadskontrollmyndigheter har de resurser och den kompetens som behövs för att Sverige ska leva upp till EU:s krav?