HC11976: Stängda replokaler
Fråga 2024/25:976 Stängda replokaler
av Tomas Eneroth (S)
till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)
Kritiken mot regeringens nedskärningar av stödet till studieförbunden växer. Nu senast är det landets artister som reagerar mot att replokaler stängs och att band och körer tvingas lägga ned sin verksamhet på grund av regeringens besparingar. De vittnar alla om hur viktig studieförbundens verksamhet var för deras musikgärning: de första lektionerna, repetitionerna och inte minst möjligheten att tidigt få genomföra sina första spelningar – insatser som sannolikt varit avgörande för deras fortsatta karriär som musiker, men också för alla som fått glädjen att få uppleva deras musik.
De begär det enda rimliga – att även framtida generationer ska få samma möjligheter, upplevelser och erfarenheter. När en tredjedel av studieförbundens medel tas bort drabbas över 20 000 ungdomar – musiklektioner ställs in, replokaler stängs och det blir färre konserter och uppsättningar.
Detta sker i en tid då många av landets kommuner samtidigt skär ned på kulturskolan och höjer avgifterna för musikundervisning – allt som en följd av att regeringen prioriterar skattesänkningar före höjda statsbidrag till kommunerna. Vi får ett tystare och tråkigare Sverige. Vi får ett Sverige där allt färre ungdomar får tillgång till bra fritidsverksamhet, inte minst inom kultur- och musikområdet.
Jill Johnsson, Lars Winnerbäck, Miss Li och många, många fler agerar nu tillsammans med studieförbunden. Martin E-type Erikson konstaterar i DN:
”Ett av Sveriges mest framgångsrika band, Kent, fyller just nu en arena många kvällar i rad. Frågan är om de ens hade blivit till om det inte var för replokalerna? Det här är på riktigt!”
Min fråga till kulturminister Parisa Liljestrand blir därför följande:
Avser ministern och regeringen att ta några initiativ för att förbättra förutsättningarna för unga att bedriva musikverksamhet?