HC11961: Behörighet för förskollärare och lärare i den nya tioåriga grundskolan
Fråga 2024/25:961 Behörighet för förskollärare och lärare i den nya tioåriga grundskolan
av Camilla Hansén (MP)
till Statsrådet Lotta Edholm (L)
Sveriges riksdag arbetar nu med regeringens proposition om tioårig grundskola (2024/25:143). Förslaget att förskoleklassen upphör som skolform och att en ny första årskurs införs i grundskolan och motsvarande skolformer kommer att få konsekvenser för lärarförsörjningen samt för yrkesverksamma och blivande lärare och förskollärare. Dessa konsekvenser är starkt kopplade till vilka krav som ska gälla för att vara behörig att undervisa i nya årskurs 1 i grundskolan eller i en motsvarande skolform samt satsningar på fortbildning och kompetensutveckling.
Utredningen har lämnat sådana förslag, men regeringen går inte vidare med utredningens förslag i propositionen. Regeringen har för avsikt att i ett senare skede på förordningsnivå reglera dels vad som ska krävas för att vara behörig att undervisa i det nya lågstadiet i grundskolan eller i en motsvarande skolform, dels vad som ska gälla för befintliga lärarlegitimationer med behörighet att undervisa i grundskolan, anpassade grundskolan, specialskolan eller sameskolan.
Det svensk skola behöver är skickliga lärare som har tillräckligt med tid för sina elever. Miljöpartiet vill se att den tioåriga grundskolans första år fortsatt bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet vad gäller lärande lek som pedagogisk grund.
Därför är det viktigt att den stora kompetens som finns bland de som jobbar i förskoleklass tas till vara och utvecklas i den nya tioåriga grundskolan. Det är också viktigt att lärare som inte har undervisat de yngsta eleverna, och nu förväntas arbeta i hela den nya grundskolan, breddar sin kompetens vad gäller pedagogik för de yngsta eleverna. Det kommer såväl att behövas en kompetensutvecklingsinsats för både förskollärare och grundskolan som resurser för att säkerställa en bra övergång och en fortsatt kvalitativ undervisning samt likvärdighet i hela landet.
För förskollärare och lärare landet runt – och för oss som ska ta ställning till propositionen – är det viktigt att redan nu känna till hur regeringen avser att försäkra sig om rätt kompetens för de yngsta elevernas skolgång. Risken är nämligen att reformen inte mäktar med att uppfylla sina syften om starkare kunskapsutveckling om undervisande lärare inte har rätt kompetens och behörighet. Vi kan inte försätta Sverige och alla landets förskollärare i en situation där nu behöriga lärare med mångårig erfarenhet och stor kunskap av pedagogiskt lärande för 6-åringar blir obehöriga för just pedagogiskt lärande för 6-åringar.
Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till statsrådet Lotta Edholm:
Kan statsrådet redogöra för hur regeringen på förordningsnivå ska reglera dels vad som ska krävas för att vara behörig att undervisa i det nya lågstadiet i grundskolan eller i en motsvarande skolform, dels vad som ska gälla för befintliga lärarlegitimationer med behörighet att undervisa i grundskolan, anpassade grundskolan, specialskolan eller sameskolan?