HC1173: Cirkulär och resurseffektiv hantering av bergmassor
Fråga 2024/25:73 Cirkulär och resurseffektiv hantering av bergmassor
av Leif Nysmed (S)
till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)
För att bygga bostäder, arbetsplatser, samhällsservice och infrastruktur behövs bergmassor. Bara i Stockholms län används varje år omkring 19 miljoner ton bergmassor. Och varje år genererar bygg- och infrastrukturprojekt runt 16 miljoner ton bergmassor som inte återanvänds i tillräcklig utsträckning.
Länsstyrelsen, Region Stockholm, kommunförbundet Storsthlm, Trafikverket och Stockholms stad har tillsammans arbetat fram en regional strategi för en mer cirkulär och resurseffektiv hantering av bergmassor, med målet att de ska återanvändas lokalt i så stor utsträckning som möjligt. Syftet är att undvika onödig brytning i täkter och att minska antalet transporter av bergmassor till långväga deponier.
Naturvårdsverket har nyligen remitterat ett förslag till vägledning för masshantering, med skärpta krav som, om det blir verklighet, helt skulle underminera arbetet med att öka återanvändningen av bergmassor. Stora mängder berg med naturlig sulfid skulle i stället ses som avfall, vilket saknar såväl kunskapsunderlag som vetenskaplig evidens.
Om dessa bergmassor ses som avfall kommer kostnaderna enbart i Stockholms län att öka med upp till 40 miljarder kronor de kommande tio åren. Det riskerar att kraftigt försena eller helt förhindra angelägna byggprojekt av bostäder och infrastruktur. Det kommer även att kraftigt öka utsläppen av koldioxid när bergmassor ska transporteras till deponier.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:
På vilket sätt kommer statsrådet att agera för att underlätta en mer cirkulär och resurseffektiv användning av bergmassor och därmed även byggandet av bostäder och infrastruktur?