HC11639: Säkerställande av stöd till Gaza
Fråga 2024/25:639 Säkerställande av stöd till Gaza
av Olle Thorell (S)
till Statsrådet Benjamin Dousa (M)
Den svenska regeringens beslut att avsluta allt stöd till UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, har väckt stor oro och omfattande kritik både nationellt och internationellt. UNRWA har länge spelat en unik och avgörande roll i regionen. Organisationen är inte bara en livlina för miljontals palestinska flyktingar i Gaza och på Västbanken utan även i hela regionen, där den tillhandahåller mat, sjukvård, utbildning och sanitet. Ingen annan aktör har samma kapacitet och infrastruktur för att nå fram med hjälp i denna omfattning.
UNRWA:s arbete är helt nödvändigt för att förhindra en ännu större humanitär katastrof i Gaza, där situationen redan är akut. Över 80 procent av infrastrukturen är förstörd, och miljontals människor är beroende av humanitär hjälp för sin överlevnad. FN:s organ och EU har gång på gång betonat vikten av att stödja UNRWA för att hantera den humanitära krisen. Att avsluta stödet till organisationen går därför inte bara emot FN:s rekommendationer utan bryter även mot EU:s gemensamma linje.
Regeringen har meddelat att 800 miljoner kronor ska omdirigeras till andra organisationer som kan bistå i regionen, men det finns stora frågetecken kring hur dessa medel ska användas och om de faktiskt kan ersätta UNRWA:s insatser. Regeringens beslut att avsluta stödet till UNRWA, samtidigt som andra organisationer förväntas fylla tomrummet, riskerar att lämna de mest utsatta utan hjälp. Att förlita sig på alternativa aktörer utan samma kapacitet och infrastruktur som UNRWA är inte en lösning som harmonierar med vare sig FN:s eller EU:s rekommendationer.
Förhållandena i Gaza är särskilt svåra. Infrastruktur, sjukvård och sanitet är i stort sett förstörda, och barnens situation är särskilt kritisk. Hälften av barnen rapporteras vara så uppgivna att de inte vill leva längre, och det finns en akut risk för en fullskalig svältkatastrof. Att hjälpen når fram till rätt mottagare i denna kontext är avgörande.
Tidigare utrikesminister Tobias Billström och nuvarande utrikesminister Maria Malmer Stenergard har båda uttalat sig om UNRWA:s betydelse och oersättliga roll i regionen. Det är därför både anmärkningsvärt och problematiskt att regeringen, genom biståndsministern, väljer en helt ny linje som går emot detta. Frågan kvarstår hur Sverige, med avslutat stöd till UNRWA, kan säkerställa att de mest behövande i Gaza får den hjälp de behöver.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Benjamin Dousa:
Hur stor andel av de 800 miljonerna kommer att riktas specifikt till Gaza, och hur avser statsrådet inom ramen för sin tjänst och utövning att säkerställa att dessa medel verkligen når fram till de behövande i Gaza?