HC11628: Ungas ökande snusande

Fråga 2024/25:628 Ungas ökande snusande

av Ulrika Westerlund (MP)

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Att bolag som producerar olika typer av nikotinprodukter arbetar hårt med sin marknadsföring och påverkansarbete har nog inte gått någon förbi. Själv har jag sett reklam för så kallat vitt snus på de mest otippade ställen, som till exempel en bar i Kapstaden. I Altinget skriver en representant för Swedish Match i ett debattinlägg från den 15 oktober att bolaget önskar att beslutsfattare och myndigheter arbetar tillsammans med tobaksindustrin för att uppnå målet om en rökfri värld: ”Rent konkret kan det ske genom att införa en princip för tobak som minskar de medicinska och sociala skador som tobaks- och nikotinprodukterna orsakar istället för att minska den totala konsumtionen”, skriver Gurion.

Detta är mycket likt det regeringen skriver i budgetpropositionen, där man föreslår att målet minskat tobaksbruk byts ut mot målet minskade medicinska och sociala skador av tobak och nikotin. Folkhälsomyndigheten föreslog i stället i fjol att alla tobaks- och nikotinprodukter skulle regleras mer lika för att minska tillgängligheten och efterfrågan på tobaks- och nikotinprodukter, framför allt för att skydda barn och unga. Någon sådan förändring har inte skett.

Detta väcker många frågor, som till exempel vilken expertis som legat till grund för det nya tobaksmålet och hur detta nya mål rimmar med tobakskonventionen som Sverige skrivit under. Kanske är det mest intressanta hur regeringen ser på den förändrade nikotinanvändningen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Jakob Forssmed:

 

Vad tänker ministern att den ökande användningen av snus bland unga beror på, menar ministern att denna förändring av nikotinbruket är att betrakta som så kallad harm reduction, och vilka åtgärder avser ministern vidta för att minska användningen av snus bland unga?