HC11549: Nätläkare

Fråga 2024/25:549 Nätläkare

av Karin Rågsjö (V)

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

År efter år kommer larmrapporter om hur nätläkare skor sig på skattebetalarnas bekostnad och urholkar vårdens resurser genom att behandla personer som saknar behov. Ändå tillåter regeringen nätläkarna att fortsätta som om ingenting hade hänt.

Region Stockholm har försökt att minska kostnaderna för nätläkare, men det har visat sig vara väldigt svårt. Nätläkarna utnyttjar kryphål som finns i lagstiftningen. De flesta har flyttat sin verksamhet till Region Sörmland där ersättningsnivån är högre, vilket leder till högre kostnader. Bara under perioden januari till oktober 2024 betalade Region Stockholm mer än 300 miljoner kronor till nätläkarna. Det är oerhörda summor. Nätläkarna får betalt per kontakt, utan kostnadstak. Därmed skapas incitament att locka patienter att höra av sig om och om igen för besvär som egentligen inte behöver vård. Region Sörmland har nyligen kritiserat nätläkarna för deras aggressiva reklam i sociala medier om hur lätt det är att få träffa en läkare.

En sörmländsk läkare, som granskar kvaliteten i den digitala vården, menar att nätläkarna behandlar personer med lättare åkommor i alltför hög utsträckning. Myndigheten Vård- och omsorgsanalys genomgång av den digitala vården visade att cirka 25 procent av nätläkarkontakterna är ny vård som inte annars skulle ges någon annanstans. En studie från Region Skåne visade redan 2019 att nätläkarna inte avlastar den vanliga vården. Även Konkurrensverket har ifrågasatt rimligheten i att nätläkarna snedvrider konkurrensen, då de verkar på samma marknad som vårdcentralerna men med ett helt annat ersättningssystem.

För att på riktigt täppa till kryphålen för nätläkarbolagen måste patientlagen ändras. Lagen fastslår att patienter själva helt fritt får välja sin vårdgivare och i det ingår även nätläkare i sin nuvarande form.

Digital vård är framtiden. Vårdcentralerna behöver kunna träffa sina patienter online likaväl som på en mottagning, men nätläkarna i sin nuvarande form urholkar den vanliga vården och minskar resurserna för de patienter som behöver vården mest.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till statsrådet Acko Ankarberg Johansson:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ till förändringar av patientlagen för att stoppa nätläkarnas verksamhet i dess nuvarande form?