HC11509: Kartläggning av insatsen daglig verksamhet och dess koppling till arbetsmarknaden

Fråga 2024/25:509 Kartläggning av insatsen daglig verksamhet och dess koppling till arbetsmarknaden

av Serkan Köse (S)

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L)

 

Enligt Socialstyrelsens rapport Statistik om insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2023 hade 79 100 personer minst en verkställd insats enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) den 1 oktober 2023. Daglig verksamhet är en av de vanligaste insatserna inom LSS, och den omfattar en stor del av de personer som står utanför arbetsmarknaden.

Trots att det övergripande målet med daglig verksamhet är att utveckla deltagarnas möjligheter att pröva arbete visar Socialstyrelsens öppna jämförelser att endast 15 procent av Sveriges kommuner har en aktuell rutin för att regelbundet pröva deltagarnas möjlighet till arbete eller praktik. Detta innebär att många individer riskerar att fastna i insatsen utan att få möjlighet att utvecklas eller närma sig arbetsmarknaden.

LSS-utredningen 2018 föreslog en kartläggning av sambandet mellan insatsen daglig verksamhet och arbetsmarknads- samt utbildningsområdena. Syftet var att skapa bättre förutsättningar för individer att nå arbete eller studier.

Socialstyrelsen publicerade i juni 2024 ett kunskapsstöd om daglig verksamhet, Kunskapsstöd om daglig verksamhet enligt LSS, som fokuserar på att stödja och förbättra kvaliteten i daglig verksamhet. Dock omfattade detta kunskapsstöd inte gruppen individer som står närmast arbetsmarknaden.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson:

 

Avser ministern och regeringen att initiera en kartläggning av förhållandet mellan insatsen daglig verksamhet och arbetsmarknads- och utbildningsområdena för att förbättra möjligheterna för personer i daglig verksamhet att komma närmare arbetsmarknaden eller studier?