HC11460: EU:s agerande gentemot Georgien
Fråga 2024/25:460 EU:s agerande gentemot Georgien
av Azra Muranovic (S)
till Statsrådet Jessica Rosencrantz (M)
Georgien har länge uttryckt en stark önskan om att närma sig EU och uppnå medlemskap, vilket i december 2023 bekräftades genom att landet erhöll status som kandidatland. På senare tid har dock EU uttryckt oro över Georgiens demokratiska utveckling, särskilt efter införandet av en lag som begränsar insyn i utländskt inflytande samt andra beslut som anses undergräva grundläggande demokratiska värderingar. Som en följd har EU fryst delar av sitt ekonomiska stöd till Georgien och varnat för ytterligare åtgärder om landet inte följer upp på reformkraven.
Landet höll också val nyligen. Ett flertal organisationer som har övervakat valet pekar på felaktigheter och anledning att anta valfusk. Valresultatet är därför fortfarande omdiskuterat och anses inte vara det korrekta av oppositionen.
EU har också indikerat att finansiering kan omdirigeras från statliga kanaler till civilsamhället och oberoende medier, i syfte att stärka demokratiska strukturer och främja yttrandefrihet i landet. Med denna bakgrund kvarstår frågan hur EU ser på Georgiens framtida integration i EU och vilka förväntningar som ställs på landet för att återuppta en stabil och framåtskridande dialog. Dessutom har hotet om eventuella sanktioner väckt frågor kring EU:s långsiktiga strategi för att säkra demokratiska reformer och mänskliga rättigheter i Georgien.
Med hänsyn till EU:s senaste åtgärder och varningar gentemot Georgien på grund av landets bristande demokratiska utveckling, inklusive frysning av ekonomiskt stöd, övervägande av sanktioner och omdirigering av finansiering till civilsamhället och oberoende medier, är det av intresse att veta vilka konkreta steg EU ser som nödvändiga för att stödja och säkerställa demokratiska reformer i Georgien.
Med anledning av det är min fråga till statsrådet Jessica Rosencrantz:
Hur ser statsrådet på EU:s möjligheter att främja demokrati i landet under dessa förutsättningar, och har statsrådet för avsikt att inom sitt ansvarsområde driva frågan om vilka särskilda åtgärder EU kan överväga för att säkerställa att framtida valprocesser i Georgien kan leva upp till internationellt godkända demokratiska normer och principer?