HC11221: Fossilfritt Sverige

Fråga 2024/25:221 Fossilfritt Sverige

av Linus Lakso (MP)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Fossilfritt Sverige startades 2015 inför FN:s klimatmöte i Paris och samlar aktörer i form av företag, kommuner, regioner och organisationer som ställer sig bakom deklarationen om att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Sommaren 2016 tillsatte den dåvarande regeringen Svante Axelsson som nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Mycket har hänt sedan dess. Näringslivet har genom branschorganisationerna Sveriges Bergmaterialindustri, Betonginitiativet, Byggföretagen, Heidelberg Cement, Svensk Dagligvaruhandel, Dagligvaru­leverantörers Förbund, Digitaliseringskonsulterna, Energiföretagen, Svenskt Flyg, Mobility Sweden, Energigas Sverige, Svemin, LRF, Drivkraft Sverige, Svensk Sjöfart, Svenska Skidanläggningars Organisation, Skogsindustrierna, Jernkontoret, Profu, Sveriges Åkeriföretag, Återvinningsindustrierna samt IKEM tagit fram 23 färdplaner mot fossilfrihet som täcker så gott som hela Sveriges näringsliv.

Fossilfritt Sverige har haft en stor betydelse för att kunna göra prognoser för framtida elbehov och behov av hållbara råvaror. Men framför allt har man samlat, samordnat och engagerat näringslivet för att på allvar ta sig an utmaningen att fasa ut det fossila.

Denna fantastiska resa som näringslivet har gjort, inte minst genom Fossilfritt Sverige och de 23 färdplanerna för fossilfrihet, gör att det numera ofta är näringslivet som driver på för en hållbar utveckling och för att klimatmålen ska nås.

Men mycket arbete kvarstår. Sverige är långt ifrån fossilfritt, och en samlande kraft för näringslivets utveckling behövs fortsatt. Detta ska även ses mot bakgrund av det alarmerande faktum att Sverige och Europa halkar efter i utvecklingen mot en grön och konkurrenskraftig ekonomi jämfört med inte minst Kina och USA. Sverige behöver öka takten vad gäller innovationer, kompetensförsörjning och grön teknologi. Därför behöver Fossilfritt Sverige få ett förlängt uppdrag.

Fossilfritt Sveriges uppdrag sträckte sig till en början till den sista december 2018, men i juli det året förlängdes det till december 2020. Ytterligare ett beslut om förlängning togs sedan i maj 2020, med slutdatum den 31 december 2024. Än så länge har inget beslut om en ny förlängning meddelats. Utan ett aktivt beslut från regeringen läggs Fossilfritt Sverige ned till årsskiftet. Det vore skadligt för omställningen och för Sveriges konkurrenskraft. 

Min fråga till statsrådet Romina Pourmokhtari är därför som följer:

Avser statsrådet att förlänga Fossilfritt Sveriges uppdrag och att ge besked i frågan i närtid?