HC11181: Mediestöd för åsiktsmångfald

Fråga 2024/25:181 Mediestöd för åsiktsmångfald

av Sanna Backeskog (S)

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

Vid årsskiftet infördes det nya mediestödet, som skulle bidra till en starkare demokrati. Det skulle göras genom att stödja tillgången till lokal och regional nyhetsförmedling i hela landet, men även genom att stödet bidrar till en mångfald av allmänna nyhetsmedier av hög kvalitet.

Redan när stödet var uppe för behandling i riksdagen varnades det för effekter som det nya stödet skulle kunna få – inte minst att nationella nischtidningar, som är viktiga för mångfalden av åsikter och perspektiv på nyhetsbevakningen, skulle bli utan stöd och därmed ha svårt att klara sig. Så har också blivit fallet, och det är en olycklig utveckling för det bredare demokratiska samtalet.

Nyligen uppmärksammades ett annat problem med mediestödet som ytterligare riskerar försämra mångfalden av åsikter och det mediala demokratiska samtalet. På grund av de strikta reglerna för egenproducerat innehåll som gäller för att kvalificera sig för mediestöd väljer en del lokaltidningar att kraftigt begränsa utrymmet för debattartiklar.

På lokal och regional nivå är lokaltidningarnas debattsidor ofta en av de främsta arenorna för den lokalpolitiska debatten och en omistlig del i den lokala demokratin. Det är därför mycket olyckligt om effekten av regelverket blir att detta utrymme begränsas, särskilt då begränsningen inte sker till förmån för någon annan journalistik.

Därför är min fråga till kulturminister Parisa Liljestrand: 

 

Anser ministern att mediestödets utformning i denna del, som riskerar att få effekten att debattartiklar begränsas, är ändamålsenlig i förhållande till dess syfte att stärka demokratin, och om inte avser ministern att ta några initiativ?