HC11132: Lättnader i regelverken för skolor i glesbygd

Fråga 2024/25:132 Lättnader i regelverken för skolor i glesbygd

av Eric Palmqvist (SD)

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Tillgången till en välfungerande skola inom rimligt avstånd från bostaden utgör ofta en förutsättning för att unga vuxna eller barnfamiljer ska välja att bosätta sig på en ort. Om barnens pendlingsavstånd till skolan upplevs som alltför lång och tidskrävande väljer många att bosätta sig på andra platser, vilket står i konflikt med tanken om att hela Sverige ska leva.

I vissa fall läggs mindre skolor ned med hänvisning till bristande elevunderlag, och många gånger handlar det om att det inte anses ekonomiskt försvarbart att driva en skola med för få elever. Att hålla igång en skola med all den utrustning och de faciliteter som påbjuds är kostsamt.

Under en resa till Kanada nyligen besökte undertecknad en mindre by med ett tjugotal invånare. Byn låg tämligen avskilt men hade trots detta en fungerande skola med tre elever. Lärarinnan i skolan var lite av en alltiallo: lärare, rektor och skolbibliotekarie. Skolan hade ingen slöjdsal, gymnastikhall eller liknande utan undervisningen i dessa ämnen löstes på annat sätt.

Min personliga uppfattning är att avsaknaden av de faciliteter som nämns ovan är till mindre men för barnens kunskapsinhämtning än den trötthet som annars är en konsekvens av timslånga resor med taxi eller buss till närmaste större skola många mil bort.

Jag menar utifrån detta resonemang att det vore rimligt att göra en översyn av vilka byar, primärt i Norrlands inland, som skulle kunna erbjuda en skolgång närmare skolbarnens boenden förutsatt att undervisningen tilläts ske med begränsad tillgång till de faciliteter som annars ska finnas i en skola. En sådan översyn skulle med fördel kunna kompletteras med en studie av hur restiden till och från skolan påverkar barnens inlärning, återhämtning och sociala utveckling.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren följande:

 

Delar ministern, inom sitt ansvarsområde, frågeställarens uppfattning om att det skulle öka förutsättningarna för en levande landsbygd om det gjordes lättare att bedriva skolor i riktig glesbygd genom lättnader i befintliga regelverk, och avser ministern att verka för att ansvariga statsråd i regeringen ska ta dessa glesbygdshänsyn?