HC111292: Svenska företag och kriget i Palestina
Fråga 2024/25:1292 Svenska företag och kriget i Palestina
av Håkan Svenneling (V)
till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
Den 16 juni publicerade FN:s särskilda rapportör för de palestinska områdena rapporten From economy of occupation to economy of genocide, (A/HRC/59/23). Rapporten lyfter bland annat fram företag vars produkter och tjänster bidrar till Israels fördrivning av palestinier. Ett av de företag som nämns är svenska Volvo.
Det har länge varit känt att fordon från Volvo har använts av den israeliska armén för att demolera palestinska byggnader och infrastruktur och för att bygga den olagliga muren på Västbanken. I rapporten står att läsa att Volvos maskiner har använts för att jämna palestinska områden med marken sedan åtminstone 2007. Volvo själva menar att de har begränsad kontroll över hur deras produkter används eftersom de kan byta ägare många gånger. Men enligt uppgifter från researchcentret Who Profits köpte det israeliska försvarsministeriet fordon, reservdelar och underhåll för över 76 miljoner kronor från Volvos distributör i Israel under åren 2017–2021.
Trots att Volvo har skrivit under UN Global Compact (FN:s internationella principer kring mänskliga rättigheter, miljö, arbetsrätt och korruption för företag) och därmed förbundit sig att inte medverka i kränkningar av mänskliga rättigheter används företagets bulldozrar, hjullastare och andra fordon som verktyg för att begå krigsbrott.
Men Volvo är inte det enda svenska företag som används av den israeliska ockupationsmakten. Ett annat exempel är företaget Aimpoints affärer med den israeliska vapentillverkaren Emtan, vars produkter har gått direkt till israeliska bosättare som attackerat civila palestinier på Västbanken. Också Atlas Copco och ABB har kritiserats för sin verksamhet på ockuperad mark.
Regeringen måste ta ansvar för att förhindra att svenska produkter och tjänster används i Israels krigföring. Det handlar om att driva på för ett vapenembargo inom EU men också om att sätta stopp för export av civila produkter som kan komma att användas för ockupation och krigsbrott.
Min fråga till utrikesminister Maria Malmer Stenergard är därför:
Avser ministern att ta några initiativ för att förhindra att svenska företag bidrar till Israels ockupation av Palestina och krigföring i Gaza?