HC111177: Skolverkets allmänna råd om val av digitala eller analoga läromedel
Fråga 2024/25:1177 Skolverkets allmänna råd om val av digitala eller analoga läromedel
av Camilla Hansén (MP)
till Statsrådet Lotta Edholm (L)
I tisdagens debatt om utbildningsutskottets betänkande UbU10 Grundläggande om utbildning, där utskottet bland annat hanterade motioner om skolväsendets digitalisering, ställde jag en fråga till utskottets ordförande Fredrik Malm (L) om när Skolverkets allmänna råd eller rekommendationer för val och användning av digitala och analoga läromedel kommer. Svaret var svävande; de sades bara vara några veckor försenade.
Sverige har varit ett land i digitaliseringens framkant, och det har lagt grunden för ett innovativt näringsliv och spännande forskning. Traditionen i Sverige är att sprida kunskap. Inom just det här området är den reform som gjorde det möjligt för många att skaffa den första datorn till hemmet på 90-talet betydelsefull. Nu föreslår AI-kommissionen i sin rapport att folkbildningen ska stärkas för att ta oss an den kunskapsutveckling som behövs.
Vi är nu inne i nästa millenium, och digitaliseringen är något helt annat än vad vi hade framför oss på 90-talet. Utvecklingen går galet fort med AI tillgänglig för allmänheten, vilket förändrar våra behov av kunskap på många plan. Men regeringen verkar ha lämnat ambitionen att ligga i utvecklingens framkant, och man har lämnat metoden utbildning och bildning för att öka befolkningens kunskap inom det samhällsomvälvande område som digitalisering och AI utgör i dag. Det märks bland annat i skolan.
Sedan den förra regeringens nationella strategi gick ut 2022 har regeringen påbörjat ett arbete med en nationell strategi för tiden 2023–2027. Regeringen remitterade Skolverkets förslag och slängde det sedan i soptunnan. Året därpå sa skolminister Lotta Edholm följande till DN: ”Det är inget alternativ att inte ha någon strategi. Då riskerar det här att bara fortsätta i gamla hjulspår, utan att den kunskap och forskning om detta som faktiskt finns i dag inte har gjort något avtryck.”
Det har fortfarande inte kommit någon strategi för skolväsendets digitalisering, men enligt svaret på en skriftlig fråga från mig förra året (2023/24:853) fick Skolverket i stället i uppdrag att ta fram allmänna råd eller rekommendationer om val och användning av lärverktyg i undervisningen i skolväsendet. Det försenades men skulle till slut redovisas den 30 april i år. Enligt Fredrik Malm (L) får jag ge mig till tåls, men jag och de som arbetar i skolan undrar hur länge vi ska vänta.
Regeringen verkar alltså ha gett upp om att ta strategiskt ledarskap i skolans digitalisering. Nu undrar jag om de allmänna råden går samma öde till mötes som strategin.
Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till statsrådet Lotta Edholm:
Vilket är det nya datumet då de allmänna råden ska redovisas för regeringen?