HC111163: Allvarliga avvikelser i äldreomsorgen i Borlänge
Fråga 2024/25:1163 Allvarliga avvikelser i äldreomsorgen i Borlänge
av Rasmus Giertz (SD)
till Statsrådet Anna Tenje (M)
Det råder en utbredd oro bland både anställda och anhöriga i Borlänge kommun kring kvaliteten i äldreomsorgen. Bristande språkkunskaper hos personalen och svårigheter att kommunicera med de äldre lyfts fram som konkreta problem som leder till minskad livskvalitet och en känsla av otrygghet. Det finns farhågor om att vården i allt högre grad används som ett integrationsprojekt i stället för att fokusera på vården av våra äldre.
I en granskning har kommunens äldreomsorg visat upp flera hundra allvarliga avvikelser, med inslag av vanvård och systemfel. Exempel på detta är:
- En kvinna som hittades av sina anhöriga sittande i avföring, uttorkad och undernärd, efter att ha varit utan hjälp i flera dagar.
- En brukare som gått miste om mat, medicin och hygienrutiner – med så allvarliga konsekvenser att personal har behövt avlägsna avföring för hand.
- Personal som dokumenterat insatser som inte har utförts, inklusive duschar och tandborstning.
- Larm som inte besvarats, vilket lett till att äldre personer legat på golvet i timmar utan hjälp.
- Felmedicineringar, kvarglömda sprutor och bristande kunskap om hjälpmedel – med risk för allvarliga skador eller dödsfall.
- Brukare som skickats hem mot läkares inrådan eller förväxlats i samband med läkemedelshantering.
Detta är inte enskilda tillfälligheter utan vittnar om ett återkommande mönster där brister i utbildning, bemanning, språkförståelse och ledning får allvarliga konsekvenser för några av samhällets mest utsatta.
Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Anna Tenje:
Avser statsrådet att vidta åtgärder för att förhindra att allvarliga brister, såsom de som uppdagats inom äldreomsorgen i Borlänge kommun, tillåts uppstå eller fortgå, såväl i Borlänge som i andra kommuner?