HC111126: Krav på fotbroms på barncyklar
Fråga 2024/25:1126 Krav på fotbroms på barncyklar
av Linus Lakso (MP)
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Cyklar med en sadelhöjd på mellan 435 och 635 millimeter ska ha fotbroms. Så står det i Transportstyrelsens författningssamling TSFS 2009:31. Är det ett rimligt krav, frågar man sig, speciellt som upprinnelsen verkar härröra från konsumenttester utförda 1978.
Cykelmagasinet har ställt frågan om ursprunget till föreskriften. Citat ur artikeln:
”Så vad grundar sig detta med fotbroms på undrar jag. Jag ställde frågan till Transportstyrelsen:
'...det här kravet infördes utifrån önskemål från Konsumentverket.'
Så då kontaktar jag Konsumentverket. Verkets svar:
'Det stämmer att det här var en fråga som Konsumentverket drev för ganska många år sedan.'
Jag blir lite fundersam när jag läser: '...för ganska många år sedan.'
Bifogat svaret fick jag också en PM från Konsumentverket till Jordbruksverket. Verkets resonemang och motiv i pm:en grundar sig till stora delar på två rapporter från Väg- och transportforskningsinstitutet (VTI) – bromshandtagen är för stora för barns händer och barn har inte tillräcklig kraft för att bromsa enbart med händerna. I vissa situationer kan även själva handtaget utgöra fara, till exempel vid en omkullcyckling. Det förs också ett resonemang om barns cykelolyckor men det går inte att härleda dem till ett specifikt bromssystem.
VTI:s rapporter som Konsumentverket grundar sitt resonemang på är daterade 1978.
Viktigt att observera är att inga av VTI:s studier testade en cykel med handbroms för fram- och bakhjulet. Det var enbart cyklar med handbroms på framhjulet och fotbroms på bakhjulet.
Varken cyklarna som testades eller handbromssystemet påminner om de cyklar som mina barn använder. Jag tänker: kanske har det hänt något med teknik, design, utrustning, material och så vidare? 42 år senare…
Någon fotbroms har inte mina barns cyklar. Inga av deras cyklar har haft fotbroms. De har i stället handbromsar för fram- och bakhjulet. Handbromsar vars handtag och utformning är anpassade efter barns händer och styrka.” (Källa: https://cykelmagasinet.se/cyklar-olagligt)
Enligt Transportsstyrelens föreskrift:
Bromsutrustning på cykel med undantag för eldriven rullstol
”2 § Cykel ska ha ett bromssystem för färdbroms som uppfyller kraven i 4 §.
Tandemcykel, transportcykel, cykel med tre eller flera hjul och cykel med tillkopplat fordon ska dock ha två av varandra oberoende färdbromssystem.
Färdbromsen ska kunna minska farten på cykeln och få denna att stanna säkert och snabbt.
Cykel med en maximal sadelhöjd mer än 435 mm och mindre än 635 mm ska ha en färdbroms bestående av fotmanövrerat reglage (fotbroms). Maximal sadelhöjd är avståndet från markytan till den övre delen av sadeln i sitt högsta läge. Detta krav gäller inte fordon som tagits i bruk före den 1 juli 2009.”
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:
Anser stadsrådet att det är rimligt att detaljreglera på den här nivån utifrån undersökningar daterade 1978, och om inte, vilka åtgärder avser stadsrådet att vidta för att ändra på detta?