HC111119: Sveriges biståndsinsatser för att motverka militärjuntans övergrepp i Myanmar
Fråga 2024/25:1119 Sveriges biståndsinsatser för att motverka militärjuntans övergrepp i Myanmar
av Olle Thorell (S)
till Statsrådet Benjamin Dousa (M)
Situationen i Myanmar är fortsatt djupt oroande. Sedan militärkuppen i februari 2021 har landet genomgått en brutal tillbakagång när det gäller mänskliga rättigheter, demokrati och skydd för civila. Enligt Amnesty Internationals årsrapport 2025 har övergreppen intensifierats under det senaste året: Militären har bombat civila områden, förstört hela byar, hindrat humanitärt bistånd och fortsatt att gripa, fängsla och tortera politiska motståndare och människorättsförsvarare.
De senaste månadernas utveckling understryker allvaret. I mars 2025 drabbades centrala Myanmar av en jordbävning med magnitud 7,7, vilket orsakade tusentals dödsfall och stora materiella skador. I stället för att underlätta humanitärt arbete rapporterar Amnesty att militären fortsatt sina attacker även i de katastrofdrabbade områdena, vilket försvårat räddningsinsatser och förvärrat den humanitära krisen ytterligare.
I april 2025 frigav regimen omkring 4 900 fångar i samband med det burmesiska nyåret, men endast ett fåtal av dessa var politiska fångar. Samtidigt rapporteras att över 22 000 samvetsfångar fortfarande sitter fängslade. Det civila samhället, oberoende medier och minoritetsgrupper – såsom rohingyer och karen – fortsätter att vara särskilt utsatta.
Trots dessa utmaningar finns det aktörer i Myanmar som dagligen arbetar för att försvara grundläggande rättigheter och ge stöd till befolkningen. Lokala kvinnoorganisationer, ungdomsnätverk, hälso- och utbildningsinitiativ samt exilbaserade demokratirörelser utgör en viktig motkraft i ett mycket svårt sammanhang. För många av dessa är internationellt stöd en förutsättning för att kunna fortsätta sitt arbete.
Sverige har under lång tid varit engagerat i Myanmar, och det är positivt att en landstrategi fortfarande finns på plats genom Sida. Den strategi som löper till 2026 betonar vikten av mänskliga rättigheter, demokratiskt deltagande och ett stärkt civilsamhälle. I ljuset av den snabbt försämrade utvecklingen vore det värdefullt att tydliggöra hur strategin omsätts i praktiken och hur Sverige säkerställer att stödet når fram till de mest utsatta – även i oppositionellt kontrollerade områden.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Benjamin Dousa:
Vilka åtgärder avser statsrådet, inom ramen för sitt ansvar som biståndsminister, att vidta för att säkerställa fortsatt stöd till civilsamhällesaktörer, människorättsförsvarare och minoriteter i Myanmar, och hur avser statsrådet att säkerställa att Sveriges bistånd – i enlighet med Sidas landstrategi och Amnesty Internationals årsrapport 2025 – bidrar till att motverka de allvarliga människorättsövergrepp som fortsatt begås i landet?