HC111117: Sveriges biståndsinsatser i ljuset av den humanitära katastrofen i Sudan
Fråga 2024/25:1117 Sveriges biståndsinsatser i ljuset av den humanitära katastrofen i Sudan
av Olle Thorell (S)
till Statsrådet Benjamin Dousa (M)
Sudan genomgår just nu en av världens värsta humanitära kriser. Sedan väpnade strider bröt ut i april 2023 mellan Sudans väpnade styrkor (SAF) och den paramilitära gruppen RSF har situationen snabbt förvärrats. Enligt Amnesty Internationals årsrapport 2025 är det sudanesiska folket nu utsatt för omfattande krigsbrott och brott mot mänskligheten, inklusive massakrer, godtyckliga avrättningar, sexuellt våld, plundring och tvångsfördrivning i stor skala.
Rapporten dokumenterar att tusentals civila dödats, att över 9 miljoner människor har tvingats på flykt inom landet eller över gränserna samt att hela städer – såsom El Geneina i Darfur – har ödelagts av etniskt motiverade attacker. Kvinnor och flickor utsätts för systematiska våldtäkter och sexuellt slaveri av beväpnade grupper, vilket FN:s särskilda rapportörer klassificerar som krigsbrott. Amnesty understryker också att tillgången till sjukvård, rent vatten, mat och utbildning har kollapsat i stora delar av landet.
Flera internationella aktörer, däribland FN och OCHA, har vädjat om ökat stöd för att undvika massvält och total samhällskollaps. Trots detta har den globala givmildheten varit mycket låg, och det humanitära responsprogrammet för Sudan är kraftigt underfinansierat. Amnesty kritiserar också det faktum att många givarländer, inklusive Sverige, ännu inte gjort några omfattande nya åtaganden under 2025, trots krisens enorma omfattning.
Sudan är ett tydligt exempel på ett land där det inte räcker med diplomatiska uttalanden – det krävs kraftfullt humanitärt och rättighetsbaserat stöd, särskilt till kvinnor, barn och människorättsförsvarare. Lokala civilsamhällesorganisationer i Sudan spelar en avgörande roll i att dokumentera övergrepp, skydda överlevande och upprätthålla basal service – men saknar resurser och skydd.
I detta läge är det avgörande att Sverige tydligt visar att vi inte vänder bort blicken. Humanitärt bistånd, stöd till lokala organisationer och engagemang för ansvar och rättvisa är nödvändiga för att mildra katastrofen och bidra till ett framtida återuppbyggnadsarbete.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Benjamin Dousa:
Vilka åtgärder avser statsrådet, inom ramen för sitt ansvar som biståndsminister, att vidta för att säkerställa att Sveriges bistånd möter den akuta humanitära katastrofen i Sudan, inklusive förstärkt stöd till civilsamhälle, kvinnor och internflyktingar, samt för att bidra till rättsligt ansvarsutkrävande för de omfattande övergrepp som begås i landet?