HC111103: Sveriges agerande till försvar för Internationella brottmålsdomstolen
Fråga 2024/25:1103 Sveriges agerande till försvar för Internationella brottmålsdomstolen
av Olle Thorell (S)
till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
Internationella brottmålsdomstolen (ICC) utgör en central pelare i det globala systemet för ansvarsutkrävande vid de allvarligaste brotten mot mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt. Sverige har historiskt varit en stark röst för ICC:s oberoende och legitimitet och har återkommande betonat vikten av att även mäktiga stater och aktörer ställs till svars för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.
Amnesty International slår i sin årsrapport 2025 (The State of the World’s Human Rights) fast att detta rättssystem nu är under hårt angrepp. Efter att ICC:s åklagare i november 2024 utfärdade arresteringsorder mot ledande företrädare för både Israel och Hamas – inklusive Israels premiärminister Benjamin Netanyahu – har domstolen och dess personal blivit föremål för hot, påtryckningar och sanktioner. Amnesty noterar att USA:s regering under president Donald Trump i början av 2025 införde sanktioner mot ICC:s åklagare, samtidigt som amerikanska kongressledamöter hotat ICC:s personal med rättsliga och ekonomiska åtgärder.
Flera europeiska länder har dessutom enligt Amnesty uttryckt ovilja att verkställa de utfärdade arresteringsorderna. Detta riskerar att skapa ett system där internationell rätt inte tillämpas lika för alla – ett synsätt som underminerar hela det folkrättsliga ramverket.
Mot denna bakgrund är det angeläget att Sverige fortsätter att försvara ICC:s oberoende och mandat, även i situationer där domstolens arbete riktas mot aktörer som står Sverige och EU nära. Det är särskilt viktigt att den svenska regeringen tydligt markerar mot politiska påtryckningar som syftar till att underminera domstolens legitimitet och att Sverige i internationella sammanhang står upp för principen om lika ansvar inför lagen.
Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta, inom ramen för sitt ansvar som utrikesminister, för att försvara Internationella brottmålsdomstolens oberoende och motverka påtryckningar från andra stater mot dess personal och rättsliga processer?