HC111088: Kreditgarantier till Ukraina och Sveriges förhållningssätt till OECD-Dacs biståndsdefinition
Fråga 2024/25:1088 Kreditgarantier till Ukraina och Sveriges förhållningssätt till OECD-Dacs biståndsdefinition
av Olle Thorell (S)
till Statsrådet Benjamin Dousa (M)
I regeringens vårändringsbudget för 2025 (prop. 2024/25:99) föreslås att regeringen bemyndigas att under 2025 ställa ut kreditgarantier för export till Ukraina upp till ett belopp av 888 miljoner kronor. Tidigare har regeringen angett att dessa garantier skulle kunna klassificeras som bistånd i enlighet med OECD:s biståndskommitté Dacs definition av Official Development Assistance (ODA).
Dock framgår det nu att det efter dialog med Dac under hösten 2024 har uppstått osäkerhet om huruvida dessa garantier faktiskt kan klassificeras som bistånd enligt ODA-definitionen. Trots denna osäkerhet bedömer regeringen att garantierna bidrar till att uppnå målen för svenskt bistånd och föreslår därför att det inte längre ska vara ett krav att garantierna kan klassificeras som bistånd enligt ODA för att ställas ut.
Detta innebär en principiellt viktig förändring. Sverige har länge haft en hög trovärdighet internationellt genom att strikt följa Dacs gemensamma regelverk för vad som räknas som bistånd. Att ensidigt frångå dessa regler riskerar att försvaga Sveriges anseende som en pålitlig och regelbunden biståndsgivare. Det kan även påverka Sveriges möjligheter att påverka utvecklingen av globala biståndsnormer inom Dac och andra internationella forum.
Vidare är det oklart om de aktuella 888 miljoner kronorna kommer att belasta biståndsbudgeten, och därmed minska biståndsramen, eller om finansieringen sker från andra anslag. Detta skapar ytterligare osäkerhet om huruvida biståndsbudgeten de facto minskar utan att detta framgår tydligt av budgetförslaget. Transparens i dessa frågor är avgörande både för den demokratiska kontrollen över biståndsmedlen och för Sveriges internationella åtaganden.
Det är också viktigt att notera att OECD:s biståndskommitté Dac har uttryckt tveksamheter kring huruvida kreditgarantier för export till Ukraina kan klassificeras som bistånd. Trots detta väljer regeringen att fortsätta ta pengarna från biståndsbudgeten, oavsett vilken slutsats Dac landar i. Detta väcker frågor om regeringens förhållningssätt till internationella regelverk och principer för bistånd.
Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till statsrådet Benjamin Dousa:
Avser statsrådet att ta initiativ för att klargöra huruvida Sverige fortsatt avser att följa OECD-Dacs regelverk för vad som ska klassificeras som bistånd, om de 888 miljoner kronorna för exportkreditgarantier till Ukraina innebär en faktisk minskning av biståndsbudgeten, samt från vilka anslag dessa garantier är tänkta att finansieras?