HC111080: Barns rätt att vara delaktiga i utredningar som rör dem själva
Fråga 2024/25:1080 Barns rätt att vara delaktiga i utredningar som rör dem själva
av Karin Sundin (S)
till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)
Inspektionen för Socialförsäkringen (ISF) har utvärderat de lagändringar för stärkt rätt till personlig assistans som trädde i kraft 2023 (ISF Rapport 2025:1).
ISF konstaterar att såväl barnkonventionen som lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger barn rätt att få möjlighet att framföra sina åsikter i frågor som rör barnet självt. Vidare ska barnets åsikter tillmätas betydelse i förhållande till hens ålder och mognad. Detta gäller för alla barn – också barn som till följd av en funktionsnedsättning kan ha svårt att kommunicera. I Försäkringskassans vägledning om assistansersättning anges också att barnet har rätt att få vara delaktigt i utredningen.
I sin utvärdering redogör ISF för att hembesök eller andra fysiska möten med de berörda barnen numera är ytterst sparsamt förekommande. Av aktgranskning framkommer att Försäkringskassan har träffat de barn som har ansökt om assistansersättning i 7 procent av ärendena. Det finns anledning att tro att detta på ett negativt sätt påverkar barns möjligheter att framföra sina åsikter. Detta lyfts fram av ISF:s intervjuer med tjänstepersoner på Försäkringskassan. Det framkommer också att man saknar vägledning och stöd från arbetsgivaren om när hembesök ska genomföras.
I en stor del av ärendena, drygt 40 procent, saknas ett dokumenterat ställningstagande om varför barnet inte har gjorts delaktigt i utredningen. I 47 procent av de bifallsärenden där barn inte har varit delaktiga på något sätt i utredningen saknas ett dokumenterat ställningstagande. I 30 procent av avslagsärendena saknas ett dokumenterat ställningstagande.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:
Har statsrådet och regeringen för avsikt att vidta några åtgärder med anledning av det som framkommit om barns möjlighet till delaktighet i Inspektionen för Socialförsäkringens utvärdering?