HC111074: Situationen för fisket i Älvkarleby
Fråga 2024/25:1074 Situationen för fisket i Älvkarleby
av Sanne Lennström (S)
till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)
Den 11 mars hade jag en interpellationsdebatt med landsbygdsministern angeånde situationen i Älvkarleby. Under denna debatt förklarade jag tydligt den kris som uppstått då fiskbestånden hotas av att man står utan finansiering genom kompensatorisk utsättning av fisk för att svara upp mot vattenkraftverket. Det handlar om fiskebestånd av inte minst havsöring men även om Dalälvens ekologi. Samtliga partier var bekymrade och hade inte fått svar av regeringen på sin gemensamma skrivelse från kommunen, och därför kallade jag till debatten. Framtiden var och är oviss om vem som ska ta ansvar för finansieringen nu när det finns många aktörer och ingen tar ansvar. NAP:en är en bit bort i tid, och frågan måste lösas NU. Det var jag väldigt tydlig med.
Ministern sa att det är en komplex fråga men att Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för förvaltningen av lax och öring. Statsrådet sa vidare: ”Regeringen följer utvecklingen av arbetet som myndigheterna påbörjat avseende att finna finansieringsmöjligheter och ser även över möjliga åtgärder parallellt med detta.” I sitt andra anförande sa statsrådet följande: ”Jag kan inte lova att myndigheterna finner en sådan lösning. Därför jobbar regeringen aktivt och parallellt med att se över andra möjligheter.” Och i sitt tredje anförande svarade statsrådet på en inbjudan att besöka Älvkarleby för att lösa problemet: ”Fru talman! Givetvis vill jag besöka Älvkarleby.” En lapp överlämnades med kontaktuppgifter.
I skrivande stund har det gått över en månad. Ingen lösning har presenterats från regeringen. Inget besök har genomförts från statsrådet Kullgren.
I dagarna fick Älvkarleby reda på att Havs- och vattenmyndigheten fattat beslut att avslå den ansökan som SLU skickat till myndigheten om medel för att driva projektet ”Bevarande- och återetableringsplan för havsöring och lax i Dalälven”.
Bakgrunden till avslaget beskrivs som följande:
Det är tidigare utrett att staten inte har något ansvar för att sätta ut smolt i Dalälven. Den negativa påverkan som olika typer av verksamheter, i detta fall vattenkraftverken, har på bestånden av lax och öring ska finansieras av verksamhetsutövarna i enlighet med de tillstånd som finns för att bedriva aktuell verksamhet. Detta har två oberoende utredningar visat, en genomförd av HaV och en genomförd av SLU.
Den utredning som HaV har genomfört med anledning av den aktuella projektansökan visar att det inte finns något behov av att bibehålla en levande genbank på fiskeriförsöksstationen. Detta med anledning av att bestånd finns av både lax och öring med ursprung ur samma gener i den närliggande Testeboån.
HaV gör bedömningen att förslaget som beskrivs i ansökan om att ta fram ytterligare kunskap om hur lax och havsöring bäst kan återintroduceras i reglerade vattendrag inte kommer att tillföra väsentlig ny kunskap jämfört med den kunskap som redan finns inom området.
Det verkar som att vi nu kommit till att den myndighet landsbygdsministern kallade ansvarig myndighet avslagit ansökan.
Min förhoppning är att vi kan lösa detta med en skriftlig fråga, men om det inte går är en interpellation nästa steg, så att vi kan lösa denna fråga.
Det blir därför aktuellt att ställa följande fråga till landsbygdsminister Peter Kullgren:
Vad innebär det att regeringen arbetat aktivt med en parallell process och vad tänker ministern göra nu?