HC111036: Nedskärningarna i folkhögskolan och följderna för unga med funktionsnedsättning
Fråga 2024/25:1036 Nedskärningarna i folkhögskolan och följderna för unga med funktionsnedsättning
av Nadja Awad (V)
till Utbildningsminister Johan Pehrson (L)
Folkbildningsrådets rapport Nedskärningarnas konsekvenser visar att 90 procent av folkhögskolorna har minskat verksamheten 2023 och 2024. Till exempel har 67 procent tvingats minska antalet lärare, och nästan 60 procent har lagt ned kurser och utbildningar.
Det är tydligt att nedskärningarna slår allra hårdast mot deltagare med funktionsnedsättning. Detta gäller exempelvis personer med afasi, dyslexi, intellektuell funktionsnedsättning och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Allra mest slår nedskärningarna mot kurser som riktar sig specifikt till personer med olika funktionsnedsättningar.
Antalet personer med funktionsnedsättning som går på en folkhögskola har ökat betydligt de senaste åren. En anledning är att den ordinarie skolan inte ger rätt stöd eller erbjuder en tillgänglig skolmiljö. Detta leder till att vissa elever inte kan komma in på ett gymnasieprogram, och unga med funktionsnedsättning är därför överrepresenterade i gruppen unga som varken arbetar eller studerar.
Folkhögskolans miljö, pedagogik och helhetssyn passar däremot gruppen bättre än andra skolformer, och unga med funktionsnedsättningar når behörighet tack vare studier på en folkhögskola. Deltagare med funktionsnedsättning går dessutom oftare vidare till studier och arbete än andra deltagare.
För att folkhögskolorna ska kunna ta emot dessa deltagare behövs extra resurser. Via Folkbildningsrådet kan man ansöka om förstärkningsbidrag som täcker en del av kostnaderna. Tyvärr går inte ekvationen ihop med minskade resurser samtidigt som fler deltagare har en funktionsnedsättning.
Sverige måste leva upp till sina internationella åtaganden och efterleva funktionsrättskonventionen. FN har lämnat skarpa rekommendationer på utbildningsområdet. Systemet för yrkesutbildning måste stärkas, särskilt för unga med funktionsnedsättning.
Med anledning av vad som har anförts ovan vill jag ställa följande fråga till utbildningsminister Johan Pehrson:
Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att säkerställa att folkhögskolorna kan erbjuda deltagare med funktionsnedsättning den utbildning de behöver?