HC111029: Uppföljning av statsbidraget för kvalitetshöjande åtgärder i förskolan
Fråga 2024/25:1029 Uppföljning av statsbidraget för kvalitetshöjande åtgärder i förskolan
av Nima Gholam Ali Pour (SD)
till Statsrådet Lotta Edholm (L)
Statsbidraget för kvalitetshöjande åtgärder i förskolan fördelas till landets kommuner av Skolverket. Statsbidraget regleras i förordningen (2021:848) om statsbidrag för kvalitetshöjande åtgärder inom förskolan, där det bland annat framgår att bidraget får användas för att täcka kostnader för följande:
- att sträva efter att barngrupperna har en storlek som överensstämmer med Skolverkets riktmärke för barngruppernas storlek i förskolan
- att bibehålla eller rekrytera personal i förskolan
- kompetensutveckling för förskollärare och annan personal som arbetar i barngrupper i förskolan.
Enligt förordningen får Skolverket endast fördela statsbidraget till kommuner, vilket innebär att enskilda huvudmän eller fristående förskolor inte kan söka bidraget själva. Kommunerna får dock använda bidraget för insatser både inom kommunala och fristående förskolor.
Det sammanlagda anslaget för statsbidraget för kvalitetshöjande åtgärder i förskolan var 2,7 miljarder kronor 2024. I budgetpropositionen för 2025 föreslog regeringen en förstärkning av statsbidraget. Syftet var att öka den pedagogiska kvaliteten i förskolan för att alla barn ska kunna utveckla sina kunskaper, färdigheter och kompetenser oberoende av vilken förskola de går i eller var i landet de bor. Förstärkningen innebar en ökning av anslaget med 900 miljoner kronor 2025 och med 600 miljoner kronor 2026 och 2027.
I svar på skriftlig fråga 2024/25:658 av Stina Larsson (C) om ekonomiska orättvisor för förskolor, som berör det ovan nämnda statsbidraget, skriver statsrådet Lotta Edholm:
”En kommuns bidrag per barn eller elev i enskilt bedriven verksamhet ska beräknas efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den egna verksamheten av motsvarande slag. Denna likabehandlingsprincip finns reglerad i flera olika skolförfattningar (bl.a. 2 kap. 8 b § och 10 kap. 37 § skollagen, jfr. även prop. 2009/10:165 s. 238 f.).”
Men problemet är att när kommunerna redovisar för Skolverket hur statsbidraget för kvalitetshöjande åtgärder i förskolan har använts redovisar de inte i vilken utsträckning de har fördelat medel till fristående förskolor. Skolverket kan inte följa upp om kommunerna har fördelat medel till fristående förskolor och därmed implementerat likabehandlingsprincipen som statsrådet Edholm refererar till.
Skolverket har inte heller följt upp i vilken utsträckning kommuner har fördelat medel till fristående förskolor eller skolor inom ramen för andra statsbidrag som bara får fördelas till kommuner.
Mot bakgrund av ovanstående önskas statsrådet Lotta Edholm besvara följande fråga:
Avser statsrådet verka för att Skolverket ska genomföra uppföljningar för att ta reda på hur stor andel av statsbidraget för kvalitetshöjande åtgärder i förskolan som delas ut till fristående förskolor?