HC111026: Försenade biståndsstrategier och planeringsmöjligheterna på Sida
Fråga 2024/25:1026 Försenade biståndsstrategier och planeringsmöjligheterna på Sida
av Olle Thorell (S)
till Statsrådet Benjamin Dousa (M)
En fungerande utvecklingspolitik förutsätter långsiktighet, förutsägbarhet och professionell planering. Sveriges biståndsmyndighet Sida arbetar utifrån strategier beslutade av regeringen, vilka anger inriktning, prioriteringar och budgetramar för både geografiska och tematiska insatser. Om regeringen inte levererar dessa styrdokument i tid försvåras myndighetens möjligheter att planera, kontraktera och genomföra biståndsinsatser med kvalitet.
I årsredovisningen för 2024 (sidan 17) skriver Sida att flera strategier försvårats av fördröjda regeringsbeslut:
”För vissa strategier har den sena beslutspubliceringen inneburit att implementeringen fördröjts, eftersom strategierna kräver nya upphandlingsprocesser och urvalsprocedurer.”
Sida pekar särskilt på att civilsamhällesstrategin 2024 endast kunde genomföras i begränsad omfattning. Även andra strategier har haft svårt att starta upp i tid. Detta innebär att biståndsaktörer runt om i världen – däribland kvinnonätverk, fackliga organisationer, klimatinitiativ och demokratiprogram – har stått utan finansiering, besked eller möjlighet att planera sin verksamhet.
Denna typ av förseningar får konkreta konsekvenser för människor i utsatta miljöer. Insatser uteblir, långsiktiga program avbryts och organisationer tvingas säga upp personal. Det undergräver också Sveriges trovärdighet som partner i internationella samarbeten och hotar våra möjligheter att leva upp till Parisagendans principer om förutsägbarhet och ägarskap.
Från regeringshåll har det samtidigt funnits en retorik om att biståndet ska bli mer effektivt, fokuserat och resultatinriktat. Men dessa ambitioner klingar falskt när regeringen inte ens förmår leverera styrande dokument i tid. Det handlar ytterst om Regeringskansliets interna samordningskapacitet – ett ansvar som vilar på såväl Utrikesdepartementet som Finansdepartementet och Statsrådsberedningen.
Mot denna bakgrund är det av största vikt att regeringen redogör för varför flera biståndsstrategier 2024 försenats, vilka konsekvenser detta fått för svenska biståndsinsatser och samarbetspartner – och vilka åtgärder som vidtagits för att förhindra att liknande planeringskaos uppstår under 2025.
Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Benjamin Dousa:
Vilka åtgärder har statsrådet inom ramen för sin tjänsteutövning vidtagit för att säkerställa att biståndsstrategier beslutas och publiceras i tid, i syfte att undvika de förseningsproblem som Sida redovisar i årsrapporten för 2024, och hur har detta arbete samordnats med Finansdepartementet och Statsrådsberedningen för att säkerställa att svensk utvecklingspolitik kan bedrivas med förutsägbarhet och långsiktighet?