HC1086: Statens ägarstyrning av SJ AB
Interpellation 2024/25:86 Statens ägarstyrning av SJ AB
av Isak From (S)
till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)
SJ har beklagligt nog beslutat att lägga ned nattågstrafiken mellan Göteborg och Umeå samt mellan Göteborg och Duved. SJ anger trots fullbokade tåg bristande lönsamhet som anledning. Nattågstrafiken mellan norra Sverige och Göteborg är en viktig del av detta transportsystem. Den erbjuder ett miljövänligt alternativ till flyg- och bilresor, och den är särskilt attraktiv för långväga resenärer som vill använda sin tid effektivt genom att resa över natten. Detta transportalternativ möjliggör också för besökare från södra Sverige att nå destinationer i norr utan att behöva förlora dyrbar tid på dagsresor.
Nattågen spelar dessutom en viktig roll för att säkerställa att besöksnäringen i norra Sverige kan nå sin fulla potential. Genom att erbjuda bekväma och tillgängliga resmöjligheter för en bred målgrupp, från barnfamiljer till äldre, stärks konkurrenskraften för turistdestinationer som fjällområdena, nationalparker och kulturella sevärdheter.
Fördelarna med att upprätthålla och stärka nattågstrafiken mellan norra Sverige och Göteborg är många. Nattågen bidrar till att minska koldioxidutsläppen genom att erbjuda ett klimatvänligt alternativ till flygresor. Detta ligger i linje med Sveriges klimatmål och ambitionen att bli världens första fossilfria välfärdsland.
SJ AB ägs till 100 procent av svenska staten, och ägandet förvaltas av Finansdepartementet. Bolagsordningen anger att SJ ska bedriva persontrafik och, inom ramen för affärsmässighet, bidra till att uppfylla de transportpolitiska målen och därmed en långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet.
SJ har ett samhällsuppdrag som innebär att bolagets verksamhet ska vara att, direkt eller indirekt genom dotter- eller intressebolag, bedriva persontrafik och, inom ramen för affärsmässighet, bidra till att uppfylla de transportpolitiska målen och därmed en långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet, samt att bedriva därmed förenlig verksamhet. Det framstår minst sagt som underligt att nattågen enligt SJ inte kan räknas som samhällsviktiga.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till finansminister Elisabeth Svantesson:
- Hur säkerställer ministern statens styrning av SJ så att SJ uppfyller de transportpolitiska målen och därmed bidrar till en långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet?
- Hur säkerställer ministern att nedläggningen av nattågen till norra Sverige inte bryter mot statens ägarpolicy och bolagsstyrningsmodell?