HC10652: Nytt system för korttidsarbete
Interpellation 2024/25:652 Nytt system för korttidsarbete
av Ingela Nylund Watz (S)
till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)
Utvecklingen i Sverige går åt fel håll. De senaste åren har svensk ekonomi varit i Europas bottenliga. Tillväxten har varit låg, och vi har Europas näst högsta arbetslöshet – bara Spanien är sämre. I dag är fler än en halv miljon människor arbetslösa. Situationen försämras av att fler företag går i konkurs och att industrisatsningar läggs på is. Det gör oss svagare när världsekonomin sätts i gungning.
De senaste årens tuffa ekonomiska situation och den svaga ekonomiska utvecklingen i Sverige har inneburit att vanliga löntagare har sett tio års reallöneökningar utraderas. Samtidigt blir det allt dyrare att leva. En semesterresa, att spara till pensionen eller att sätta guldkant på tillvaron är för många avlägset när matpriserna ökar, hyrorna höjs och man tvingas vända på vartenda öre för att få vardagen att gå ihop.
Samtidigt som Sverige och svenska folket blir fattigare blir omvärlden allt oroligare. När tullar införs och ekonomin bromsar in är det vanligt folk som betalar priset. Arbetslösheten riskerar att stiga ytterligare, och priserna riskerar att gå upp – och det från redan höga nivåer. Samtidigt ser vi en fortsatt passiv SD-regering som väljer att prioritera dem med höga inkomster framför vanligt folk. Klyftorna ökar, och Sverige dras isär.
I en orolig tid är en av en regerings viktigaste uppgifter att värna tryggheten i samhället. Systemet för korttidsarbete är ett viktigt instrument för att säkra jobb och upprätthålla den svenska industrins konkurrenskraft i orostider. Under finanskrisen 2008–2009, då Sverige saknade ett sådant system, försvann över 100 00 industrijobb och Sverige drabbades mycket hårt. Under nästa kris – pandemin – var systemet för korttidsarbete på plats, vilket skapade stabilitet för företag och anställda. Det nu gällande systemet för korttidsarbete är emellertid mindre fördelaktigt än i viktiga konkurrentländer, och den socialdemokratiska regeringen utredde därför möjligheten att förändra och förnya systemet för korttidsarbete. Utredningens förslag presenterades i november 2022, men därefter har inget hänt. Flera företrädare för arbetsmarknadens parter uppmanar regeringen att agera för att säkra både arbetstillfällen och svenska exportvärden och därmed stötta svensk tillväxt.
Utifrån ovanstående har jag följande frågor till finansminister Elisabeth Svantesson:
- Finns det någon bedömning av hur skatteintäkternas och statens utgifter påverkas vid användning av systemet för korttidsarbete alternativt att man avstår från att använda det nuvarande systemet för korttidsarbete?
- Avser ministern och regeringen att lägga fram förslaget om ny lagstiftning för ett mer förutsägbart, förenklat och stärkt regelverk för korttidsarbete?