HC10628: Sveriges efterlevnad av FN:s konvention om avskaffande av rasdiskriminering
Interpellation 2024/25:628 Sveriges efterlevnad av FN:s konvention om avskaffande av rasdiskriminering
av Nadja Awad (V)
till Statsrådet Nina Larsson (L)
Den 6 december 2022 bjöd statssekreterare Martin Andreasson in till ett sakråd om Sveriges tjugofjärde och tjugofemte periodiska rapport till FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering (CERD). Sverige har fått rekommendationer från kommittén, bland annat inom områden såsom insatser mot diskriminering på grund av etnisk tillhörighet eller religion, olika former av rasism, insatser för urfolks- och nationella minoriteters rättigheter och hatbrott. Arbetet för att säkerställa full respekt för Sveriges internationella åtaganden om mänskliga rättigheter är en viktig uppgift.
På mötet deltog 15 civilsamhällesorganisationer, representanter från Regeringskansliet samt representanter från Forum för levande historia, Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten och Länsstyrelsen Stockholm.
Några av de synpunkter som representanter från de deltagande organisationerna framförde handlade om vikten av att både arbeta med kunskapshöjande insatser och att regeringen gör ytterligare ansträngningar för att fler personer som blir utsatta för rasism och hatbrott ska få upprättelse. Organisationerna lyfte även exempel på hur rasism påverkar människors liv när det kommer till exempelvis bemötande i arbetslivet och vården och hur barn blir bemötta i skolan.
CERD konstaterar bland annat att såväl hatbrott som rasistiskt hate speech (hets mot folkgrupp) mot muslimer, afrosvenskar och romer är alltför vanligt förekommande i Sverige, och att dessa brott mycket sällan leder till att någon ställs inför rätta eller att det ens blir en utredning. Kommittén uttrycker sin oro över den utsatthet som särskilt muslimer, afrosvenskar och romer lever med och kräver av den svenska regeringen att den tar krafttag för såväl att stoppa hat och hot som att bryta den ekonomiska segregationen.
Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet Nina Larsson:
- Vilka åtgärder har statsrådet själv och genom regeringen vidtagit för att leva upp till FN:s rekommendationer och krav?
- Vilka åtgärder, anser statsrådet, återstår att vidta för att leva upp till FN:s rekommendationer och krav?
- Hur försäkrar sig statsrådet om att åtgärderna som har vidtagits respektive kommer att vidtas sker i nära dialog med civilsamhället och andra relevanta aktörer?