HC10627: Stängning av polisstationer i Blekinge
Interpellation 2024/25:627 Stängning av polisstationer i Blekinge
av Heléne Björklund (S)
till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Sverige står inför stora utmaningar när det gäller trygghet och säkerhet. Människor upplever otrygghet – inte bara i våra storstäder, utan också i mindre orter och på landsbygden. Att det finns en polisstation på orten är viktigt ur flera aspekter.
I Blekinge planeras nu för att TVÅ av fem kommuner ska stå utan polisstation: Sölvesborg och Olofström.
Kommunalråden Morgan Bengtsson (S) i Olofström och Birgit Birgersson Brorsson (S) i Sölvesborg har båda uttryckt stark kritik mot beslutet och menar att det försämrar den lokala tryggheten, minskar polisens tillgänglighet och riskerar att skapa ett tomrum i det brottsförebyggande arbetet.
Samtidigt har flera allvarliga incidenter inträffat i dessa kommuner.
Den som ringer polisen för att man haft ett inbrott vill att det kommer en polis till platsen eller att man själv ska kunna ta sig till stationen och berätta. Samma sak gäller om man vill anmäla något som är jobbigt att prata om; avståndet att ta sig till en polisstation kan avgöra om brottet blir anmält eller ej. Dessutom kan polisstationen i sig själv ha en förebyggande verkan.
Företagarnas rapport Brott mot företagare 2023 framhåller att en lokalt närvarande polis är avgörande ur företagarperspektiv. Samtidigt visar deras granskning att endast 22 av 94 lokalpolisområden når upp till målet om minst en områdes- eller kommunpolis per 5 000 invånare.
Många landsbygdsområden har både låg polistäthet och stora geografiska avstånd.
Riksdagens utredningstjänst konstaterar att utvecklingen, trots målsättningen från omorganisationen 2015 om att komma närmare medborgarna, gått åt fel håll. Mängdbrott – som utgör 80 procent av alla anmälda brott – prioriteras lågt, trots att det är de som oftast drabbar invånare och företag i mindre orter. Dessa brott kräver just den typ av lokalt närvarande, förankrad och kontaktskapande polis som nu blir allt mer sällsynt.
Med anledning av detta vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer:
- Hur ser ministern på beslutet att stänga polisstationerna i Olofström och Sölvesborg, och vilken dialog har förts med de berörda kommunerna?
- Avser ministern och regeringen att införa någon form av miniminivå för lokalt förankrad polisiär närvaro?