HC10622: Livsmedelsstrategin 2.0
Interpellation 2024/25:622 Livsmedelsstrategin 2.0
av Malin Larsson (S)
till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)
Den nationella livsmedelsstrategin med sikte mot år 2030 antogs av riksdagen i juni 2017 med ett övergripande mål om en ökad hållbar produktion av mat. Det var en socialdemokratisk landsbygdsminister som då samlade hela kedjan i arbetet men också hela politiken för att sedan kunna sjösätta Sveriges första livsmedelsstrategi som alla stod bakom.
Nu har regeringen själva presenterat en uppdaterad livsmedelsstrategi 2.0. Men tyvärr blev uppdateringen en besvikelse på miljö- och klimatområdet. Många anser att den nya livsmedelsstrategin är ett steg tillbaka och helt utelämnar hur miljö- och klimatmålen ska nås.
Klimatpolitiska rådet presenterade vid samma tid sin årliga rapport med en fördjupning om jordbrukets klimatpåverkan samt rekommendationer. Rapporten visar att det är fullt möjligt att minska jordbrukets utsläpp av växthusgaser – samtidigt som livsmedelsproduktionen ökar och självförsörjningsgraden stärks.
Vi ser redan i dag hur jordbruket påverkas av klimatförändringarna. Sverige är ett av de länder som har högst klimatavtryck från det vi äter, och maten vi äter står för en fjärdedel av hushållens växthusgasutsläpp, lika mycket som transporterna. Vi måste öka vår svenska livsmedelsproduktion och samtidigt också minska utsläppen från den svenska livsmedelsproduktionen. Men förslag och konkreta åtgärder för detta lyser med sin frånvaro i den uppdaterade livsmedelsstrategin.
Med anledning av detta vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:
- Anser ministern att det är viktigt med en hållbar livsmedelsproduktion och att vi måste minska utsläppen från den svenska livsmedelsproduktionen?
- Varför finns varken styrmedel eller förslag till åtgärder för att minska utsläppen av både växthusgaser och luftföroreningar i jordbruksproduktionen med i livsmedelsstrategin 2.0?
- Hur och när tänker ministern agera utifrån klimatpolitiska rådets rekommendationer?