HC10621: Krisberedskapen för personer med funktionsnedsättning
Interpellation 2024/25:621 Krisberedskapen för personer med funktionsnedsättning
av Karin Sundin (S)
till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)
Det säkerhetspolitiska läget är det allvarligaste sedan andra världskrigets slut. Beredskapen och förmågan inom det civila försvaret måste öka för att det ska kunna hantera de krav som ställs vid höjd beredskap och inför risken för ett krig.
Med anledning av detta har Myndigheten för delaktighet (MFD) kartlagt i vilken utsträckning Sveriges kommuner säkerställer att personer med funktionsnedsättning får den hjälp och det stöd de behöver vid en kris- eller krigssituation (Krisberedskap för alla – Om kommunal krisberedskap för personer med Funktionsnedsättning, MFD 2025:1).
Kartläggningen visar att kommunernas krisberedskap ofta brister i att ta hänsyn till de behov och förutsättningar som personer med funktionsnedsättningar har. När samhället drabbas av kris eller krig behöver alla kommuninvånare nås av relevant information så snabbt som möjligt. Men de flesta kommuner saknar rutiner och arbetssätt för att säkerställa att detta sker. Kartläggningen visar vidare att beredskapsansvariga ofta saknar kunskap om funktionshindersfrågor och de olika behov personer med funktionsnedsättning har.
Kommunernas krisberedskap för personer med funktionsnedsättning fokuserar mest på dem som får stöd enligt LSS eller socialtjänstlagen. Det saknas ofta rutiner för att identifiera behoven hos personer med funktionsnedsättning som bor hemma utan kommunala insatser. Vidare visar kartläggningen att kommunernas beredskapssamordnare framför allt fokuserar på fysiska funktionsnedsättningar, som begränsad rörlighet eller nedsatt syn och hörsel. Därmed missar man den breda målgrupp av personer som lever med minnessjukdom eller ångest eller som av andra skäl har svårt att ta till sig och tillämpa information och instruktioner.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Carl-Oskar Bohlin:
- Vilka åtgärder har statsrådet och regeringen för avsikt att vidta för att förbättra krisberedskapen för personer med funktionsnedsättning?
- På vilket sätt kommer statsrådet och regeringen att säkerställa att myndigheternas krisinformation når fram till alla – också personer med olika former av funktionsnedsättning?