HC10605: Demokratin i Turkiet
Interpellation 2024/25:605 Demokratin i Turkiet
av Daniel Vencu Velasquez Castro (S)
till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
Sedan i februari har den turkiska staten gjort omfattande arresteringar och tillslag mot civilsamhället i landet. Den turkiska polisen har riktat in sig på hbtqi-organisationer och gripit flera personer med koppling till sådana. En av de gripna är organisationen KAOS medlemstidnings chefredaktör Yıldız Tar, som blev gripen i mitten av februari. Det är inte första gången Erdogans regim inriktar sig på hbtqi-organisationer i strävan efter att begränsa deras handlingsutrymme. Tidigare var Sverige ett land med ett omfattande stöd till hbtqi-samhället i Turkiet med över 20 bilaterala avtal. Nu är antalet avtal nere på sju stycken. I ett läge där hbtqi-personers rättigheter begränsas är det fel prioritering av regeringen att minska engagemanget i landet.
Vidare har även oppositionspartierna DEM Parti och CHP blivit föremål för förföljelse och godtyckliga arresteringar. Istanbuls borgmästare och oppositionspolitikern Ekrem İmamoğlu blev arresterad av turkisk polis dagarna innan CHP skulle välja sin presidentkandidat, som av allt att döma såg ut att bli just İmamoğlu.
Det här är nutida händelser som följer efter år av förtryck och förföljelser mot oppositionen och hbtqi-personer. Det blir alltmer uppenbart att Erdogan vill strypa oppositionens möjligheter att ställa upp i fria och rättvisa val. Attacken mot hbtqi-personer visar att Turkiet inte är ett fritt land för alla utan en auktoritär regim där vissas rättigheter inte anses vara berättigade.
Den tidigare utrikesministern Tobias Billström uttryckte att Turkiet är en fungerande demokrati vilket chockade många, framför allt hbtqi-organisationer i landet som blir begränsade i sitt demokratiska handlingsutrymme. Nu ser vi ytterligare demokratiska inskränkningar. Sverige måste stå upp för mänskliga rättigheter och demokrati i Turkiet.
Med anledning av det vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:
- Anser ministern att Turkiet är en fungerande demokrati där mänskliga rättigheter följs och alla är fria att yttra sin åsikt utan risk för förföljelse eller arrestering?
- Vad ämnar ministern att göra för att markera mot de godtyckliga arresteringar vi ser av oppositionella och hbtqi-aktivister i Turkiet?
- På vilket sätt kommer Sverige att bidra till att stärka demokratin i Turkiet och stärka arbetet med mänskliga rättigheter i landet?
- Hur ämnar Sverige att inom försvarsalliansen Nato ställa krav på att våra allierade följer demokratiska principer och upprätthåller en regelbaserad världsordning?