HC10592: Särläkemedel
Interpellation 2024/25:592 Särläkemedel
av Anders W Jonsson (C)
till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)
År 2022 enades riksdagens socialutskott med bred uppslutning om ett tillkännagivande om att förbättra tillgången till särläkemedel och om behovet av en strategi för sällsynta sjukdomar.
Som ett svar på riksdagens tillkännagivande fick TLV i juni 2022 regeringens uppdrag att analysera och föreslå hur patienternas tillgång till läkemedel för behandling av sällsynta sjukdomar kan stärkas. Förslaget har överlämnats till regeringen.
Berörda patientorganisationer konstaterar nu att förslagen inte kommer att ge klarhet eller förbättra tillgången till livsförändrande läkemedel för majoriteten av de berörda. En gräns på 100 patienter gör att endast de mest sällsynta tillstånden kvalificerar sig.
Kravet på mycket hög svårighetsgrad skapar otydlighet. Var går gränsen mellan dem som endast har hög svårighetsgrad och ej ska få tillgång till läkemedel och dem som har mycket hög svårighetsgrad?
Att själv vara drabbad av en svår sjukdom eller att ha ett barn med en svår sjukdom och veta att det finns verksamma läkemedel som kan innebära en avgörande skillnad väcker hopp. Det är för de drabbade helt obegripligt att regeringen väljer att inte prioritera att snabbt få på plats ett nytt system som ger tillgång till livsavgörande läkemedel.
En nyligen publicerad analys visar att av 20 icke-onkologiska särläkemedel som inte används i Sverige i dag skulle två (2) kunna nå ersättning med TLV:s nya modell.
Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Acko Ankarberg Johansson:
När nu TLV:s rapport kommit och flera bedömare är överens om att skillnaden kommer att bli liten, vilka åtgärder kommer då ansvarigt statsråd att vidta för att människor i behov av särläkemedel även i Sverige ska få tillgång till behandling?